Fira din kollegas födelsedag på bästa sätt

Att fylla år är något som alla har gemensamt på en arbetsplats. Här är några tips på hur du kan fira din kollegas födelsedag så att dagen blir både minnesvärd och att personen känner sig uppskattad.

Skriven av Redaktionen 2017-08-30 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Ett bra sätt att visa omtanke för dina medarbetare är genom att fira deras födelsedagar. De flesta gillar att känna sig speciella och utvalda åtminstone en dag på året. Samtidigt visar det att jobbet som personen utför på arbetsplatsen uppskattas.

Födelsedagen behöver inte firas som en stor tillställning utan det räcker oftast med någonting enkelt.

Något att alltid ha i åtanke är dock att tänka på hur personen själv vill bli firad. Alla är olika och det finns många bra alternativ till sång och tårta för den som inte gillar att stå i centrum. För en introvert person kan det vara en riktigt stressig och obehaglig upplevelse att sitta omringad av sjungande kollegor i fikarummet. Se därför tipsen längre ner i denna artikeln för förslag på lite mer diskreta sätt att fira.

Fika

Ta reda på vad personen gillar. Kanske är det prinsesstårta, muffins, kakor eller något hälsosammare alternativ. Ordna sedan en fika på eftermiddagen när hela personalen kanske är lite tröttare och kan behöva en paus och ett sockertillskott.

Vet du inte vad personen gillar så kan det vara bra att köpa in några olika alternativ. Risken finns att någon annan kanske får ta ett av de mindre önskade alternativen, men de kan åtminstone trösta sig med att de kommer få välja vad de vill på sin egen födelsedag.

Kontrollera gärna innan om någon har allergier och ordna i så fall fungerande alternativ. Om det är många på kontoret som föredrar hälsosamma alternativ kan det vara bra att bistå med det också.

Dekorera deras skrivbord

Dyk upp innan personen kommit till jobbet och dekorera deras skrivbord. Detta är ett betydligt mer diskret alternativ till gemensam sång men visar samtidigt hur mycket du uppskattar personen.

Förslag på dekorationer kan vara att skriva ut bilder, hänga upp ballonger, lämna godis eller kanske en stor kopp lyxkaffe.

Kom gärna på någonting som är specifikt för just den personen som du kan använda för att inreda skrivbordet. Till exempel en liten modellbil till någon som gillar bilar. En minificklampa till personen som lyser upp tillvaron eller en extra fin kopp till den som gillar kaffe eller te.

Ett sätt att både visa sin uppskattning för personen och hjälpa till i deras arbete är att ge något extra fint kontorsmaterial som de kan ha nytta av. Detta kan exempelvis vara en riktigt bra penna, en Moleskine att föra anteckningar i, en almanacka med personliga bilder, mobilskal till tjänstetelefonen, en stressboll eller whiteboardpennor i personens favoritfärg.

Ett födelsedagskort från hela personalen

Istället för ett vanligt födelsedagskort så kan alla i personalen skriva en mening om något de tycker utmärker födelsedagsbarnet. Denna personliga positiva kritik gör att personen känner sig uppskattad och dessutom får veta vad dennes styrkor är.

Det bästa är om alla kan skriva för hand så att deras unika handstil ger kortet ett mer personlig prägel. Om det är många anställda som dessutom kan vara svåra att få tag på så är ett annat alternativ att skriva ut ett A4 med allas meningar och lämna till personen.

För att inte behöva skicka massa mejl fram och tillbaka för att samla ihop allas meningar så kan ett gemensamt Google Docs-dokument skapas och länken skickas till hela personalen. På det sättet så kan alla individuellt gå in och skriva sin hälsning när de har tid och mycket av arbetet med att samla ihop undviks.

Presentkort

Ett mer diskret sätt att fira en kollega kan vara att ge bort ett presentkort. Alla gillar inte att stå i centrum och för en lite mer reserverad person kan det vara en rent plågsam upplevelse att plötsligt få allt fokus på sig.

Det viktiga är att personen känner sig uppskattad och för någon som är lite mer introvert uppskattas ett presentkort på en nätt summa mer än ett storskaligt firande med hela personalen samlad.

Bjud på lunch

Fråga vilka matställen personen föredrar och bjud på lunch på något av dem. Ta med några fler kollegor så att alla samtidigt kan lära känna varandra bättre.

Föredrar personen hellre att gå ut på kvällen så kan en after work vara ett bättre alternativ.

Pengar till välgörenhet

Finns det något välgörande ändamål som personen brinner mycket för kan en donation i deras namn till den vara en bra present.

Använd sociala medier

Om du inte vet vad personen föredrar kan du kolla upp vad denne har gillat på Facebook och andra sociala medier. Facebook påminner dessutom om när födelsedagar inträffar och gör det enkelt att skicka en digital födelsedagshälsning till personen.

Fira flera födelsedagar samtidigt

På ett företag med många anställda kan det bli för många födelsedagar att hålla koll på och ta upp för mycket tid att fira varje individuellt. Reservera istället en dag för att samtidigt fira alla som fyller år just den månaden.

Tänk också på de som fyller år under semestern eller andra lediga dagar. Försök fira dem antingen före eller efter ledigheten så att de inte glöms bort.

Byt presenter

Om många fyller år tätt inpå varandra kan det vara en rolig sak att byta presenter. Sätt ett lågt maxtak på vad presenten får kosta, se till att det finns omslagspapper och presentsnöre tillgängligt på kontoret och byt presenter med varandra.

Tänk på att inte alla vill bli firade

Även om du själv tycker det är roligt att arrangera andras födelsedagar är det viktigt att respektera att alla kanske inte vill bli firade. Om du inte vill bli firad på din födelsedag kan det vara bra att informera dina kollegor om detta.


Källor:

https://www.tinypulse.com/blog/sk-fun-ways-to-celebrate-an-employees-birthday

http://blog.cardsdirect.com/just-for-fun/5-fun-ways-to-celebrate-employees-birthdays-in-the-office/


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration