Ebba Ljungmark hoppar högt igen

Efter ett par jobbiga år kan Ebba Jungmark äntligen se fram emot en tävlingssommar. Och OS i Rio. Höjdhopperskan från Göteborg tror på två meter innan årets slut. – Det är absolut möjligt, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vi träffas i Friidrottens Hus, Göteborgs friidrottsmecka i Slottsskogen. Ebba Ljungmark läser instruktionerna för nästa övning i sin mobil och går och ställer sig under en skivstång och låter den vila mot axlarna. Hon lägger upp vänster fot på en bänk bakom och använder sedan all sin kraft i det högra benet för att få upp den tunga pjäsen. Efter ytterligare ett par omgångar med skivstången går hon fram till mobilen igen.

– Jag har hela träningsprogrammet här, säger hon och skrattar.

Operation och uppbyggnad


Vilket bekräftas av tränaren Emil Predan som berättar att han inför varje träning mejlar ut vad som gäller för dagen. För Ebba Jungmark har det varit en del uppbyggnadsträning de senaste åren. En del mejlande. Två operationer har det blivit för 28-åringen som med sitt hopp över 1,96 knep en silvermedalj vid inomhus-EM i Göteborg 2013. Samma valör som året innan vid inomhus-EM i Istanbul som föregicks av en bronspeng i Paris 2011. Den senaste operationen i knäet gjordes 15 september 2014, då en plica, ett slags veck inne i knät, rätades ut.
Artikelbild

"Bättre än på mycket längre"


– Det känns bara bra i det opererade knät, men det vänstra har blivit lite överansträngt eftersom det har fått jobba mer. Så jag tar det fortfarande ganska lugnt, men jag har börjat hoppträna och det känns bra. Bättre än på mycket länge. Ibland glömmer jag skadorna helt, säger friidrottsstjärnan från Mölndals AIK.

I dag tränar Ebba Jungmark åtta pass i veckan för­delat på fem dagar. Detta varvar hon med en tjänst som ekonomiassistent på teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren, där hon jobbar 40 procent. Det betyder långa dagar eftersom hon flera dagar i veckan kör dubbla pass. Dessutom tar hon MC-körkort.

Gillar frihetskänslan


– Det var väl inte så populärt bland de närmaste när jag berättade det, men jag gillar den frihetskänslan. Jag körde moped i tio år och ramlade inte en gång, så jag tror inte det ska bli något problem att ta körkortet och köra motorcykel.

– Men det blir långa dagar. Absolut. En normal dag lämnar jag hemmet i Frölunda vid nio och är hemma halv nio på kvällen. Ändå är det skönt att komma iväg till jobbet. Det var inte minst viktigt när det var som tyngst i somras.

Framflyttad comeback


Då hade hon kommit tillbaka efter en komplicerad operation i upphoppsfoten. Kroppen kändes bra och en comeback var planerad, men på ett läger i Spanien drabbades hon av ett hopparknä. Som kanske kan låta positivt med tanke på grenen, men som i själva verket är en överbelastningsskada i knäskålssenan. Vila krävdes och comebacken blev framflyttad till SM i Umeå, men där blev inte resultaten som hon hade tänkt sig. Detta följdes av knäproblemet som ledde till operation i oktober.
"Sorgen över farfar, som hade gått bort lite tidigare, kom plötsligt över mig också."
– Efter SM föll jag rejält. Hela världen rasade. Sorgen över farfar, som hade gått bort lite tidigare, kom plötsligt över mig också. Men då var det bland annat jobbet på "Bengans" som räddade mig. Där upptäckte jag att livet trots allt går vidare. Jag tycker jag har lärt mig mycket på de här två åren.

Tävlingsdräkten över sängen


Träningen på gymmet är över för i kväll och klockan närmar sig halv nio. Återstår för Ebba Jungmark gör nedvarvning i form av lätt joggning på löparbanan. Sen stretchning vid höjdhoppsmattan i mitten av friidrottsarenan. Ebba sätter upp ena benet på en häck för att tänja och berättar att benen känns väldigt tunga efter dagens träning som var hård. Den närmaste tiden ser hon inte någon direkt ökning av antalet träningstillfällen, snarare en ökning i intensitet vid varje pass. Redan nu är det mycket ribbpassage för att hitta känslan.

– Jag känner att den är på väg. Målet är att tävla i slutet av juni, sen kommer ju OS nästa år. Jag vill över två meter och det tror jag att jag klarar redan i år.

Stämmer det att du har din tävlingsdräkt hängandes över sängen?

– Japp, den hänger där som en påminnelse och en ­morot. Snart tar jag på mig den.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration