Borås: Fortsatt attraktivt att ha lokal i Viared

Viktor Skult, analytiker på NAI Svefa, ger sin syn på Borås hyresmarknad.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-04-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Viktor Skult, NAI Svefa.
Bild: NAI Svefa


Vad utmärker hyresmarknaden i Borås?

– Det har länge varit ett av Borås kännetecken att konvertera gamla textilindustrier till moderna lokaler. Textilproduktionen flyttar till låglöneländer och kvar står de gamla fabrikslokalerna. I Simonsland i centrala Borås förvärvade det lokala fastig­hetsbolaget Kanico två fastigheter från Borås Wäfveri.

- Området har under 150 års tid varit plats för någon form av textilverksamhet. I de gamla lokalerna kommer nu 60 000 kvadratmeter uthyrbar area - lediga lokaler - skräddarsys och hyras ut. Den första etappen om 37 000 kvadratmeter har färdigställts och under hösten 2013 flyttade de första hyresgästerna, Borås stad och Textilhögskolan, in i de färdiga lokalerna.

- Utbudet av konfektionslokaler som konverterats till kommersiella lokaler är alltså fortsatt stort. Efterfrågan är i första hand inriktad mot moderna och yteffektiva lokaler i bra läge. I centrum är hyrorna fortsatt relativt låga, i jämförelse med andra orter.


Vilka trender ser du på Boråsmarknaden?

– Ett område i Borås kommun som fortsatt är attraktivt för både företag och investerare är Viared. Närheten till riksväg 40, Göte­borg Landvetter Airport och Göteborgs hamn gör området perfekt för logistikfastigheter.

- Området fortsätter växa och under det senaste året har ett flertal nya företag etablerat sig. Efterfrågan på kommunens tomtförsäljningar i Norra Viared uppges vara god. Bland annat förvärvade Biltema en av tomterna för mer än tio miljoner kronor och man kommer öppna ett nybyggt varuhus senare i vår. Även fastighetsbolag visar intresse för Viared och flera transaktioner av större industri-/lager- och logistikfastigheter har gjorts. Bland annat har Ellos genomfört en större sale-and-leaseback av fastigheten

- Vindtyget 1 som inrymmer huvudkontor och centrallager om cirka 75 000 kvadratmeter. Priset bedöms till 575 miljoner kronor och förvärvare är den norska fonden NRP Eiendom 2012 samt ett konsortium av investerare. Estea AB har förvärvat Telfern 2, 13 000 kvadratmeter logistikfastighet som hyrs av Hööks Hästsport.


Vilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling av närings­livet i Borås?

– I januari beslutade kommunfullmäktige att gå vidare med att bygga ett kongresscenter på fastigheten där Folkets Hus ligger. Kostnaden för projektet uppgår enligt uppgift till omkring 210 miljoner kronor och debatten om kongresscentrets vara ­eller icke vara fortgår.
"I centrum är hyrorna fortsatt relativt låga, i jämförelse med andra orter"
– Grunden till den livliga debatt som blossat upp är kostnaden för projektet, vilken anses vara hög, men även de framtida ekonomiska riskerna och osäker­heten. Hyresintäkterna för kongresscentret anses inte kunna täcka upp för de kostnader som projektet medför.

- De kommunalägda bolagen Borås Energi Nät och Borås Energi och Miljö kommer med sina intäkter täcka upp för dessa kostnader. Beslutet att ändå fullfölja projektet anses vara viktigt för Borås framtida näringsliv. Kongresscentret kommer skapa mervärden för hela staden; hotellnäringen, handeln, högskolan med flera kommer gynnas av att fler och större events, konserter, kongresser med mera lockas till Borås.

- Frågan är om de turistekonomiska effekterna överstiger kostnaderna? Jag tror det, och jag tror det är viktigt för framtida satsningar, framförallt i Borås innerstad.

Sök lokaler att hyra i Borås


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"De hade kunnat dela ut ’Årets Butik’ till boråsare varje år" "De hade kunnat dela ut ’Årets Butik’ till boråsare varje år" Nytt liv i Rydaterminalen i Borås Nytt liv i Rydaterminalen i Borås Drömmen om den framtida stadskärnan Drömmen om den framtida stadskärnan "En intressant innovation" "En intressant innovation" Flyttar över vägen och storsatsar Flyttar över vägen och storsatsar