Alaska Fastigheter finns nära till hands
Med fokus på Sisjön erbjuder Alaska Fastigheter sina hyresgäster närhet, tillgänglighet och ett personligt engagemang. – Vårt fastighetsbestånd ligger inom promenadavstånd från oss som jobbar på kontoret – något som vi ser stora fördelar med, säger Nils Rydh, vd för Alaska Fastigheter.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-05 | Utveckling
Det senaste året har Alaska Fastigheter och vd Nils Rydh välkomnat både Bauhaus och Biltema till Sisjön.
Bild: Maria Olsson Äärlaht
Lokalnytt träffar Nils Rydh på Alaskas kontor på Datavägen i Sisjön. På kontoret arbetar i dag fyra personer. En ganska liten organisation med andra ord.
– Vi köper in mycket tjänster, och jobbar också i nätverk för att väga upp vår storlek. Bland annat har vi samarbeten med Aspelin Ramm och Lejonstaden i ett par olika projekt. Vi tycker att det fungerar bra att jobba i olika konstellationer, förklarar Nils Rydh.
Han har arbetat som vd för bolaget i tre års tid. Innan dess hade han varit i 17 år på Wilfast.
– På 90-talet hade vi ett antal fastighetsprojekt tillsammans, och Wilfast har också förvaltat några fastigheter för Alaska. Alaskas ägare, Lars-Åke Alexandersson och Jörgen Persson, är 71 år och tyckte att de behövde avlastning, och på den vägen blev det.
Ligger väl till på kartan
Alaska Fastigheter skapades för cirka 30 år sedan – då i liten skala och med verksamhet i andra branscher, men med fastigheter som huvudnäring. Fastighetsbiten har sedan vuxit successivt, och från att även ha haft bostäder valde man i slutet av 1990-talet att satsa helt på kommersiella fastigheter. Fokus låg då på själva fastighetsaffärerna och geografin var mindre viktig. Men efter hand har beståndet koncentrerats och i dag finns Alaska Fastigheter i stort sett bara i Sisjön.
– Vi har en fastighet kvar vid 421 i Högsbo, men förutom det finns vi bara här. Vi sålde våra sista fastigheter på Hisingen sommaren 2015 och i höstas sålde vi en fastighet vid Frölunda torg, berättar Nils Rydh.
Varför Sisjön?
– Sisjön, som är Västsveriges största handelsområde, ligger väl till på kartan, det är nära stan, nära trafikleder och nära havet. Dessutom planeras många bostäder runt omkring, och det finns en stark köpkraft i området. När vägarna och kollektivtrafiken kommer i ordning kommer området att bli ännu mer lättillgängligt, samtidigt som Sisjön kommer att knytas ihop mer mot Fässbergsdalen, säger Nils Rydh.
Några fördelar som han nämner med att ha ett koncentrerat bestånd är närheten till och tillgängligheten för hyresgästerna.
– Vårt fastighetsbestånd ligger inom promenadavstånd från oss som jobbar på kontoret – något som vi ser stora fördelar med. Våra fastighetsskötare och förvaltare blir då synliga för hyresgästerna eftersom de rör sig i området, säger Nils Rydh, och fortsätter:
– Det är stor skillnad om förvaltaren exempelvis skulle sitta i Stockholm och vara här var tredje månad. Här springer man i stället på varandra i mataffären eller på lunchrestaurangen. Att vi själva sitter här gör också att hyresgästerna lätt kan komma förbi, vi finns nära till hands.
Lätt att pussla
Han menar att Alaska Fastigheter i ett större perspektiv är en ganska liten fastighetsägare, men att man i Sisjön är en stor aktör.
– Det gör att vi har möjlighet att hjälpa hyresgäster som har behov av att växa, krympa eller byta lokal. Det är lättare för oss att pussla när vi har flera fastigheter på ett litet område, än om fastigheterna hade varit utspridda, säger Nils Rydh.
"Hit kommer man inte för att slentrianshoppa"
Alaska Fastigheter har hyresgäster inom kontor och handel. De tre största fastigheterna är Bauhaus, Coop och Willys-huset. Vid just Willys-huset välkomnar Alaska i september ett nytt gymkoncept om ska hyra 1 500 kvadratmeter.
– Sedan har vi sålt tomten bredvid Bauhaus till Biltema, och i anslutning till den finns också en projektfastighet som vi äger tillsammans med Aspelin Ramm där vi bland annat ska utveckla moderna kontor – något som det finns en efterfrågan på här.
Börjat snegla hitåt
Nils Rydh berättar att man även har märkt av ett intresse från handlare inne i centrala Göteborg som är oroliga för sin tillgänglighet för bilburna kunder när Västlänken kommer på plats.
– Ja, det finns en trend att de har börjat snegla hitåt och kanske vill öppna en filial här. Men än så länge är det för tidigt att säga exakt hur det skulle kunna se ut, säger han.
En annan aspekt som man behöver ta hänsyn till är handelns utveckling i takt med att e-handeln växer. Som destinationshandel menar Nils Rydh att kunder som kommer till Sisjön ofta har tittat på nätet innan och bestämt vad de vill köpa, för att sedan komma hit och handla.
– Hit kommer man inte för att slentrianshoppa, utan här vet man ofta vad man är ute efter, säger Nils Rydh.
Han tror dock att butikerna överlag i framtiden kommer att bli mindre när e-handeln växer. Istället efterfrågas andra saker som upplevelser och nöjen.
– Det kommer att hända väldigt mycket inom handeln, det blir spännande att se vart det tar vägen.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.