I Täby letar sig entreprenörskapet ända in i köket

Täby kommun är en utpräglad småföretagarkommun som ständigt föder nya företag. En förklaring är den höga utbildningsnivån i kommunen, enligt näringslivschef Kristina Eineborg. – Det skapar många entreprenörer. Jag tror över huvud taget att det pratas mycket företagande över köksborden här i kommunen, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I Täby kommun verkar omkring 8 900 företag, varav ungefär hälften är aktiebolag. De flesta är små och verksamma inom tjänsteproduktion, handel, elektronik- och IT-sektorn samt inom bygg- och fastighetssektorn. Dessutom finns en rad privata företag inom de traditionellt sett kommunala verksamheterna.

– Vi är den kommun i landet med flest privata aktörer inom bland annat vård, skola och omsorg. Detta innebär att kommuninvånarna har flera olika aktörer att välja mellan, vilket är positivt, säger Kristina Eineborg.
Artikelbild

Enligt Kristina Eineborg kännetecknas Täby av sitt geografiska läge mellan Arlanda och Stockholms city. Stora handelsområden som Täby Centrum och Arninge har gjort att kommunen har ett högt handelsindex. I Svenskt Näringslivs senaste ranking placerar sig Täby på en tolfte plats. En god placering, men det finns ändå detaljer att slipa på för att vässa näringsklimatet ytterligare.

"Kan bli snabbare"


– Servicen och bemötandet från kommunens sida kan bli bättre. Vi har fått ner kötiden för bygglov, ­vilket är bra, men vi kan bli snabbare vad gäller detalj­planearbetet. Vi behöver också lära oss mer om närings­livets förutsättningar, det skiljer sig åt från privat­personers. Gör vi detta så kan vi knipa ytterligare några placeringar på rankingen. Efter valet inrättade vi också ett nytt utskott under kommunstyrelsen som kommer att arbeta särskilt med näringsliv- och arbetsmarknadsfrågor, berättar Kristina Eineborg.

Ligger bra till


Även i Nyföretagarcentrums barometer – en ranking över nyföretagande i landets 290 kommuner – ligger Täby bra till med en tionde plats. Under 2014 startades 568 nya företag i kommunen, vilket motsvarar 8,4 nya företag per 1 000 invånare.
Artikelbild

– Jag tror mycket beror på den höga utbildnings­nivån. Även större företag har ofta sitt ursprung i Täby. Se bara på det högteknologiska och globala företaget Mycronic som har runt 300 anställda och hör till de större arbetsgivarna i kommunen. Det företaget startades av en privatperson här i Täby. Även Flir, som är världsledande inom tillverkning av värmekameror, kommer från trakten. De flyttade från Danderyd till Täby.

Det händer mycket just nu i Täby som kommer att öka attraktiviteten för kommunen ytterligare. Inte minst kommer nya bostäder att byggas, en nog så viktig pusselbit för att öka företagsamheten och locka entreprenörer till kommunen.

Nya arbetsplatser och bostäder


– Täby park är ett enormt projekt som kommer att utvecklas på en 70 hektar stor yta. Det kommer så småningom att tillföra kommunen cirka 6 000 nya bostäder och 4 000–5 000 nya arbetsplatser. Jag ser även fram emot utvecklingen av Arninge handelsplats som de närmaste åren kommer att expandera och bli det ledande regionala handelsområdet i nordostkommunerna. Ett annat viktigt inslag är upprustningen av Roslagsbanan som nu pågår och som kommer att betyda att vi får en tätare trafik. På sikt hoppas vi givetvis också på en tunnelbana hit ut till Täby.

Lediga lokaler att hyra i Täby


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration