Det pekar uppåt för Helsingborg

Helsingborgs näringsliv sjuder av liv, enligt prognoser och rapporter. Och klartecknen för Oceanhamnen och kongressanläggningen lär inte direkt minska intresset för Helsingborg. – Det är viktiga bidrag till en levande stadskärna, vilket lockar fler besökare och köpkraften ökar, säger Michael Fransson, näringslivsdirektör i Helsingborg.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hotell- och kongressanläggningen vid Ångfärjetomten i centrala Helsingborg har fått klartecken. Nyligen kom beskedet från Mark- och miljööverdomstolen att man inte prövar överklagandet från grannarna. Därmed är det bara för Midroc att trycka på startknappen för projektet som omfattar en kongressanläggning med kapacitet för 1 600 personer, hotell med 230 rum och tre bostadshus.

– Det här projektet kommer att betyda jättemycket för Helsingborg som mötes- och upplevelsestad samt bidra till en levande stadskärna. Det blir fler besökare och köpkraften ökar, säger Michael Fransson.

Stort och viktigt projekt


Ungefär samtidigt som planerna för Ångfärjetomten fick grönt ljus togs också beslutet för den första detaljplanen för Oceanhamnen, som är startskottet för det enorma stadsutvecklingsprojektet H+.
Artikelbild

– Äntligen kommer vi igång med detta stora och viktiga projekt. När det gäller Oceanhamnen så är inte minst Midrocs World Trade Center intressant. Huset ska byggas längst ut på piren med byggstart när som helst, berättar Michael Fransson.

Ett annat viktigt projekt för Helsingborg, enligt näringslivsdirektören, är utvecklingen av Söder. Där pågår en rad olika byggprojekt, men det han framför allt ser som betydelsefullt för Helsingborg är det nya studentcentrumet vid Campus Helsingborg. Det hoppas han får fart på universitetet.

– Jag skulle vilja se en större och snabbare utveckling av Campus Helsingborg med fler kvalitativa utbildningar och fler studenter. Jag skulle också gärna se att Helsingborg blir ett nav för e-handelsforskning, detta med tanke på vår stora kunskap som vi har av lager- och logistikbranschen. Min uppfattning är att all handel kommer att bli e-handel.

I Helsingborg finns det cirka 14 000 företag som är sysselsatta i omkring 600 olika branscher. I Svenskt Näringslivs senaste ranking placerade sig Helsingborg på plats 23. Därmed hoppade man upp 30 placeringar från året innan. En rejäl förbättring, även om man tidigare år har varit på liknade nivåer och till och med högre. Fastighetsägarna i Helsingborg har tagit fram en gemensam masterplan för hur de vill jobba med stadens utveckling.

Trendbrott i företagsklimatet


– Detta innebär att vi kan sätta ett helt annat tryck i det gemensamma samarbetet, till exempel i Helsingborg Citysamverkan, om hur vi prioriteter och riktar insatser för stadens utveckling.
"Vi kan sätta ett helt annat tryck i det gemensamma samarbetet."
– Generellt sett har vi upplevt ett trendbrott vad gäller företetagsklimatet i Helsingborg. Och det kommer vi under året att jobba vidare på. Vi ska höja ambitionsnivån ytterligare och få vår organisation att fungera mer som ett team, som är det viktigaste om man vill ha ett gott företagsklimat med bra service till näringslivet. Vi ska också öka vår ambition att vara proaktiva vad gäller investeringsfrämjande insatser, både när det gäller våra befintliga företag men också att nå ut och locka till oss nya. Och vi har precis anställt en ny medarbetare med särskilt fokus på just det här, avslöjar Michael Fransson.

Hitta lokaler att hyra i Helsingborg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

God efterfrågan på lokaler i Öresund God efterfrågan på lokaler i Öresund Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Helsingborg – företagsvänligt och naturskönt Helsingborg – företagsvänligt och naturskönt Suckarnas väg har blivit ett kreativt stråk Suckarnas väg har blivit ett kreativt stråk I Helsingborgs Mindpark växer företagen I Helsingborgs Mindpark växer företagen Här är programmet för Fastighetsmarknadsdagen i Öresund Här är programmet för Fastighetsmarknadsdagen i Öresund