Fastighetsjuristen svarar

FRÅGA: Den klädaffär jag bedriver går bra och jag planerar att i höst ändra konceptet och satsa ytterligare. Detta gör att jag satsar på en annan lokal utöver den jag har. Den nya lokalen har perfekta lagerutrymmen som jag kan utnyttja för båda affärerna. Det nuvarande lagret hyr jag på ett separat avtal från hyresvärden. Min granne som driver cykelaffär har frågat om han får hyra lagret av mig. Jag har frågat hyresvärden som inte ställer sig avvisande på något sätt till detta arrangemang. Nu undrar jag hur det fungerar med ansvaret för lokalen? Betalningen? Ansvaret för skador?

Skriven av Björn Sahlin 2017-08-23 | Juridik

Dela på linkedIn

Artikelbild

Björn Sahlin.
Bild: Wåhlin


Svar: När det gäller samtliga skyldigheter enligt kontraktet, såsom exempelvis betalning av hyra och eventuellt underhållsansvar, är det du som har hyresavtalet med hyresvärden som ansvarar för skyldigheten.

Vad det gäller skadestånd (ansvar) för en andrahandshyresgäst har det varit mer komplicerat.

Hyreslagens bestämmelser reglerar endast det förhållande att andrahandsuthyrning skett utan tillstånd från hyresvärden. Hyr du ut din lokal utan tillstånd från hyresvärden ansvarar du för alla skador som din andrahandshyresgäst orsakar.

Vad som gäller om man har hyresvärdens tillstånd framgår inte av lagtexten och har givit upphov till lite olika tolkningar i den juridiska litteraturen. Under år 2014 kom ett vägledande rättsfall från Högsta domstolen som fastslår att du som hyresgäst även har skadeståndsansvar för alla skador din andrahandshyresgäst orsakar.

I övrigt kan nämnas om andrahandsuthyrning av lokal att det är viktigt att villkoren i andrahandskontraktet står i samklang med de i ditt hyreskontrakt. Detta gäller i högsta grad uppsägningstider samt frågan om besittningsskydd.

Jag rekommenderar dig att kontakta dig en på hyresrättens område kunnig person för avtalsskrivning.

Björn Sahlin, Advokatfirman Wåhlin AB


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration