"Jag brinner för utveckling"

Genom stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah är förhoppningen att skapa en ny destination i ­Malmö. Petra Sörling är vd för nybildade Rosengård Fastighets AB som ska driva projektet. – Jag brinner för utveckling och vill skapa stolthet och trygghet för de boende, säger hon.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-06-27 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Petra Sörling har ett stort bordtennisintresse och är bland annat ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.
Bild: Privat


Petra Sörling har arbetat i branschen i 20 år och har varit på Vasakronan, Riksbyggen och de senaste 4,5 åren på HSB Sundsfastigheter. På Vasakronan var hon ekonomichef och arbetade med kommersiella lokaler, på Riksbyggen jobbade hon med bostadsrätter och på HSB var det uteslutande hyres­rätter som gällde.

– Mitt uppdrag har alltid varit att få verksamheten att växa. Jag brinner för utveckling generellt och specifikt fastighetsutveckling är väldigt roligt.

– Men jag brinner också för människorna i husen. Det som är viktigt i slutändan är att skapa trygghet och stolthet för dem. Det gör man genom synliga fastighetsägare och genom att skapa mötesplatser för hyresgästerna. Vet man vem grannen är så känner man sig tryggare, säger Petra Sörling.

Vad gör du när du inte jobbar?


– Då håller jag på med bordtennis – morgon, middag och kväll. Jag spelar, är ordförande i Svenska Bordtennis­förbundet och är vice ordförande i det ­internationella förbundet ITTF. Så det blir en hel del pingis! Annars umgås jag så klart också mycket med min familj.

Hon är född och uppvuxen i Malmö, men flyttade ut på landet i samband med att hon bildade familj.

– Men jag tror att det är viktigt i den här rollen att man ser Malmös potential och har en kärlek till staden.

Vill öppna upp


Just kärleken till staden får hon nytta av i projektet Culture Casbah. Syftet med satsningen är att knyta ihop Rosengård med Malmö, dels genom bebyggelse och dels genom att skapa ny kollektivtrafik.

– Vi vill öppna upp Rosengård och välkomna människor även som besökare från ­andra delar av staden, säger hon.
Artikelbild

Syftet med Culture Casbahär att knyta ihop Rosengård med Malmö.
Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter


Rosengård Fastighets AB ägs till lika delar av fyra fastighetsbolag; MKB, Balder, Victoria Park och Heimstaden. I det första skedet av Culture Casbah kan Rosengård tillföras 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet. Det 22 våningar höga tornet blir östra Malmös nya landmärke. Dessutom köper Rosengård Fastighets AB 1 650 befintliga lägenheter i närområdet.

– Det handlar om en kombination av god förvaltning av befintligt bestånd som tillsammans med nyproduktion ska skapa en ny destination som bygger ihop det gamla Malmö med det nya, säger Petra Sörling.

Hon är spänd och glad för den nya utmaningen.

– Det är speciellt att börja på ett bolag som är så nytt att vi inte ens har en logga! Men det är skönt att det finns fyra välmående fastighetsbolag med stor kompetens bakom, vi kommer inte att behöva uppfinna hjulet igen, säger Petra Sörling.

Gemensam vilja i botten


Än så länge är projektet i ett tidigt skede och exakt hur resultatet kommer att bli vet man inte. Något datum för byggstart är ännu inte satt.

– Staden är positiv till projektet och det underlättar att ha en gemensam vilja i botten. Även om jag inte kommer till ett fullt dukat bord på mitt nya jobb så är det ändå väl förberett med bra relationer både till staden, till hyresgästerna, till Hyresgästföreningen och fastighetsägarna emellan, ­säger Petra Sörling.

Hon kommer på plats på sitt nya jobb den 1 augusti, och kommer sedan att bygga upp en arbetsgrupp på cirka 15–20 personer. Hon menar att det är viktigt att bygga ett bra team för att de befintliga boende ska ­trivas och för att fastigheterna ska skötas på bästa sätt av egen personal.

– De har en nyckelroll i verksamheten eftersom det är de som träffar hyresgästerna mest, säger Petra Sörling.

Att göra denna satsningen i Rosengård hoppas Petra Sörling kommer att öka stoltheten bland de boende i området.

– Jag hoppas att de kommer att tycka att det är positivt att det satsas där. I och med de kommersiella lokalerna finns det också möjlighet för exempelvis restauranger och butiker – något som kan ge mervärde för de boende. Att vi avhjälper bostadsbristen är så klart också ett stort plus, säger hon.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration