Sveriges största fastighetsbolag vill växa i Uppsala

På Vasakronan i Uppsala ligger fokus på miljöfrågor, och att utveckla staden till en attraktiv och trygg miljö. – Det är en otroligt spännande utveckling i Uppsala just nu, säger Jonas Bjuggren, regionchef för Vasakronan i Uppsala.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-10-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Maria Olsson Äärlaht


Vasakronan, som ägs av första till fjärde AP-­fonden, är landets största fastighetsbolag och har ett fastighetsvärde på 98 miljarder. De är verksamma inom den kommersiella nischen, och finns i de fyra största tillväxtregionerna i Sverige; Stockholm, Göteborg, Öresund och Uppsala.

– Vi håller oss i de här orterna och i ganska centrala lägen, säger Jonas Bjuggren.

Han är regionchef i Uppsala, där Vasakronan äger fastigheter till ett värde av knappt sex miljarder. På regionkontoret jobbar ett 40-tal personer. Här sitter även kundtjänst för hela bolaget.

– Vi äger främst fastigheter i city och har vår tyngdpunkt längs gågatan och Dragarbrunnsgatan, säger Jonas Bjuggren.

De äger också Uppsala Science Park, där det totalt finns 140 olika verksamheter, bland annat många startupbolag.

– Det är spännande eftersom det ligger mitt i kunskapsmeckat i Uppsala med både sjukhuset och de båda universiteten alldeles intill, säger Jonas Bjuggren.

Vasakronan äger ungefär 120 butiker i Uppsala och står för cirka 20 procent av marknaden på kontorssidan i staden. Uthyrningsgraden i Uppsala ligger på drygt 94 procent och förhoppningen är att vid årsskiftet ligga på 96 procent.

– Det är kul att finnas i Uppsala och eftersom staden är så pass tillgänglig nätverks- och samverkansmässigt så har man möjlighet att vara med och påverka väldigt mycket, vilket är roligt, säger Jonas Bjuggren.

Ett starkt näringsliv


Vasakronan har stora hyresgäster som bland annat Livsmedelsverket, Försäkringskassan och Läkemedelsverket men även många mindre företag hyr av dem.

– Uppsala har ett väldigt diversifierat näringsliv. Det märks inte minst vid efterfrågan på lokaler, då såväl jättevolymer som små volymer efterfrågas. Vi har också sett en stark hyresutveckling i staden och jag tror inte det är omöjligt med hyror runt 3 000 kronor per kvadratmeter de kommande åren. Det beror delvis på att många nya produkter kommer ut på kontorsmarknaden, men också på att Uppsala har ett starkt näringsliv, säger Jonas Bjuggren.

Han berättar att de trivs väl i Uppsala och vill fortsätta utveckla sin verksamhet här.

– Det är en otroligt spännande utveckling i Uppsala just nu, både på handels- och kontorssidan, säger han.

När det gäller handelssidan tror han att man de kommande åren kommer att få se nya butiker ta plats i Uppsalas centrala delar, och han märker redan att staden blir mer och mer intressant för nya aktörer.

Ett stort projekt just nu för Vasakronans del är att det ska byggas ett nytt hus i Uppsala Science Park som ska heta Hubben. Det ska bli ett kontors- och laborationshus där Landstinget går in och hyr ungefär 10 000 kvadratmeter.

– I möten drivs utveckling och idéer så vi hoppas även kunna skapa en mötesplats kring kunskapsstråket vid Science Park. Det är ett kul projekt som ska stå klart i slutet av 2017, säger Jonas Bjuggren.

Han har arbetat på Vasakronan i Uppsala sedan 2011. Innan dess var han på företagets kontor i Stockholm.

– Det är en ynnest att få jobba i en bransch som är så diversifierad och spännande. Det kommer nya utmaningar varje dag, även om man har jobbat med det här i 15 år, säger han.

Starkt miljöperspektiv


Jonas Bjuggren berättar att något som är speciellt med Vasakronan är att de tidigt hade höga mål när det gällde miljön.

– Det är en strategisk fråga som genomsyrar hela affärsmodellen. Miljöperspektivet är jättestarkt i Vasakronan, säger han.

Miljötänket har funnits på företaget länge, men har blivit ännu starkare de senaste sex–sju åren. Bland annat har företaget introducerat gröna hyresavtal och har satt ett mål på att ha 50 procent lägre energiförbrukning än branschen i övrigt.

Jonas Bjuggren vill även betona vikten av att miljöcertifiera fastigheter, inte bara nybyggnationer utan även befintliga fastigheter, något som Vasakronan arbetar med just nu.

– Jag tror vi ligger på runt 50 procent miljöcertifierat i bolaget för tillfället. Jag tycker att det är otroligt spännande att vara på Vasakronan eftersom vi är inne i en innovativ fas, det är kul att gå till jobbet och lyxigt att få arbeta med någonting som berör så många, säger Jonas Bjuggren.

De driver även flera solcellssatsningar, och i Uppsala finns i dagsläget sju solcellsanläggningar. Hållbar stads­utveckling är en annan viktig fråga för Vasa­kronan. Att skapa attraktiva och trygga miljöer i sina stadskärnor är en stor del av i företagets löpande verksamhet.

– Vi jobbar mer och mer på hur vi utvecklar staden, i stället för att bara titta på hur vi utvecklar en enskild byggnad. Vi tycker att det är viktigt att bejaka initiativ som kommer upp och vi är öppna för föränderlighet och för att skapa mer dynamiska och tätare städer, säger Jonas ­Bjuggren.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration