Träning kan motverka stress

Fysisk träning ökar effektivt vårt välbefinnande och kan även fungera som behandlingsmetod mot stress. Få metoder är lika effektiva och har så få biverkningar.

Skriven av Erika Johansson 2017-02-15 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I dag är stressrelaterad ohälsa ett av de största hoten mot folkhälsan, både i Sverige och globalt. Träning minskar risken för en rad sjukdomar, samtidigt som vältränade muskler gör oss mer stresståliga.

– Vältränade muskler har höga halter av ett enzym som bryter ned ämnen som bildas vid stress. Genom träning renar vi kroppen från skadliga ämnen. Det kan liknas vid organ som njurarna och levern, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, forskare inom träning och hälsa, till Arbetsliv.

En stressad person prioriterar lätt bort träningen. Men genom att inte tänka "måsten" kommer ordet träning att avdramatiseras. Nya träningskläder är inte nödvändigt och det går utmärkt att träna på andra ställen än på gymmet.

– Känns det som ett måste att byta om till träningskläder, gör inte det. Den bästa träningen är den som blir av, säger Michail Tonkonogi.

Det finns mycket att göra i vardagen, som att ta trapporna istället för hissen. Det handlar om att börja göra någonting istället för ingenting.


Källa: Prevent.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration