Så står du rätt vid skrivbordet

Att arbeta stående har visat på flera goda hälsoeffekter. Men det gäller att stå på rätt sätt.<br /> – Det finns mycket att vinna på att minska sittandet. Att jobba stående minst halva dagen är det bästa sättet att undvika smärta i axlar, rygg och nacke, säger Jan-Erik Ståhl, ergonom och arbetsmiljökonsult, till Arbetsliv.

Skriven av Erika Johansson 2017-02-08 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I dag har de flesta kontor höj- och sänkbara skrivbord. Samtidigt är det lätt att glömma bort sin hållning när man sitter och jobbar. För att få in rutiner kan det hjälpa att höja skrivbordet innan lunchen och arbeta stående när man kommer tillbaka.

– Det bästa är att skifta mellan stående och sittande under dagen. När man vant sig mår kroppen bättre och vi får en bättre hållning, säger Jan-Erik Ståhl.

Ett vanligt fel är att höja bordet för lite. Med rätt höjd på skrivbordet får armarna stöd och överkroppen kan vila på bordet.

Ett mjukare underlag ökar också blodcirkulationen och hjälper dig stå bekvämt. Hårda golv bör undvikas. Träningsskor eller skor med uppbyggd sula är ett bra alternativ för dina fötter. Även skor med en liten klack är ett bra val.

Att stå och arbeta kan i vissa fall orsaka värk i ländryggen.Ett bra tips är därför att omväxlande placera ena foten på en 20 centimeters pall, vilket ger ryggen en annan position.

– Att arbeta stående är dock inte optimalt för alla, exempelvis för personer med diskbråck, whiplash eller förslitningsskador i rygg, knän och höfter. För den som inte kan eller vill arbeta stående finns sadelstolen som alternativ. Den ger hög sittposition som avlastar fötter, knän och ländrygg, säger Jan-Erik Ståhl.

Att tänka på när du jobbar stående:

Tänk på hållningen och försök att stå med lika vikt på båda fötterna.
Underarmarna ska kunna vila på skrivbordet.
Arbeta med musen rakt fram eller till vänster.
Titta lätt nedåt på skärmen.


Källa: Prevent.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration