Detaljplaneprocessen för Centralstationen startad

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att tillsammans med Jernhusen starta detaljplaneprocessen för centralstationsområdet i Stockholm. Målet är att skapa nya stationsbyggnader till år 2025.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-02-22 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Centralstationen ska anpassas för framtiden.
Bild: Jernhusen


För att utnyttja det tidsfönster som skapas när pendel­tågstrafiken flyttar till Citybanan 2017 inledde Jern­husen våren 2016 tillsammans med Stockholms Stad och Trafikverket utvecklingen av stationsområdet. Utvecklingen innebär att plattformarna förlängs för att ta hand om längre tåg. Den nya stationen delas i två byggnader på var sida om Klarabergsgatan. Trafiken på Klarabergsgatan kommer med stor sannolikhet bli mycket begränsad vilket gör att Klarabergsplan kan omvandlas till ett nytt stadstorg med bussangöring som förbättrar bytespunktsfunktionen avsevärt. Vid centralstationsområdet finns det också potential att utveckla nya kontor, vilket underlättar för fler att resa ­kollektivt till jobbet.

Den befintliga stationen kommer fortsätta vara en destination där resande, restauranger, handel och den anrika miljön står i centrum. Exakt hur den befintliga stationen ska integreras med de nya byggnaderna och vad det betyder för resenärsflödet kommer att framgå under detaljplanearbetet.

– Nästa generations tåg och resenärer ställer nya krav på en effektiv, tillgänglig och attraktiv station, ­säger Ann Wiberg, affärsområdeschef på Jernhusen.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration