HSB:s Studio vann Kasper Salin-priset

Alla fyra nominerade till årets Kasper Salin-pris var arkitektur för vardagliga verksamheter – en galoppbana, en vårdcentral, ett flerbostadshus och en förskola.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-02-11 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

HSB:s vinnare.
Bild: Ulf Celander


Bostaden, Studio 1 i Örgryte som är ritad av arkitekten Johannes Norlander, tog hem priset. Juryn belönar de två husen bland annat för dess välkomnande gemensamma ytor och material­behandlingen.

– Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och största arkitekturpris som genom åren har gått till ett flertal ikonbyggnader, som Markuskyrkan i Björkhagen och Etnografiska museet i Stockholm. Att juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Juryns motiv­ering: "För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge."


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration