Här är svenskarnas drömjobb

Administratör, projektledare och ingenjör - svenskarnas drömyrken handlar om personlig frihet och utveckling.

Skriven av Erika Johansson 2017-01-04 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Det mest populära yrket bland svenskarna 2016 är administratör, tätt följt av projektledare och ingenjör. Yrkena kan innebära olika arbetsuppgifter beroende på bransch, men oftast handlar drömyrket generellt om personlig frihet, spänning och utveckling. Även ekonom hamnar högt upp i drömyrke-kategorin. Efter att ha varit frånvarande i några år dyker också entreprenör upp på topplistan.

Var vi befinner oss i livet samt den nuvarande sysselsättningen har inverkan på drömyrket. Studenter drömmer i högre utsträckning om att bli ingenjör, medan redan anställda vill bli projektledare. Administratörsyrket är som mest attraktivt för gymnasieutbildade och kvinnor i medelåldern utanför storstadsregionerna. Hos arbetssökande är säljaryrket eftertraktat. Ingenjörsyrket är befattningen som främst yngre högutbildade män drömmer om.

Svenskarnas drömyrke 2016:

1. Administratör
2. Ingenjör
3. Projektledare
4. Ekonom
5. Entreprenör
6. Säljare
7. Författare
8. Managementkonsult
9. Lärare
10. Äventyrare

Idag jobbar många olika generationer på samma arbetsplats och det är många drömyrken som är gemensamma för åldersgrupperna. Även här är administratör, ekonom, projektledare, ingenjör och entreprenör populärt bland alla de tillfrågade mellan 18 och 60 år.

Men det finns också yrken som återfinns endast hos den givna åldersgruppen och särskiljer sig från de andra grupperna:

- 18 – 29 år: Polis, läkare, musiker och skådespelare
- 30 – 39 år: Arkitekt
- 40 – 49 år: Controller
- 50 – 59 år: Äventyrare
- Mer än 60 år: Pilot

Enligt tidigare undersökningar har otrygg anställning varit den främsta orsaken till att svenskarna inte förverkligat sina drömyrken. En annan faktor uppges vara låg lön, främst gällande de som har lärare och det något diffusa yrket "äventyrare" som drömyrke. Andra nackdelar är hög arbetsbelastning, långa arbetsdagar och stress. Ovanligt nog råder det stor efterfrågan på några av årets drömjobb, kanske innebär detta att fler förverkligar sina karriärdrömmar.

****
"Lokalnytt.se är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden."
Besök vår G+ kanal -> lediga kontor Göteborg


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration