"Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer"

Trycket på Sundbyberg är hårt. Kommunen blir en allt attraktivare etableringsort för både boende och företag – och väntas växa med 15 000 invånare de närmsta tio åren. – Det är bra, men samtidigt en utmaning, säger Sundbybergs näringslivschef Sharif Pakzad.

Skriven av Sofia Grymer 2013-05-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

KLÄTTRAR. Sundbyberg är numera rankad som nummer tio, och har klättrat tre placeringar sedan förra året, i svenskt näringslivs årliga rankning av näringslivsklimatet i landets kommuner.
Bild: Niclas Liedberg


Sundbyberg har klättrat tre placeringar – till plats tio – i Svenskt näringslivs årliga rankning av näringslivsklimatet i landets kommuner.

– Sveriges företag ser fördelarna med Sundbyberg. Det är väldigt glädjande att få den responsen på det arbete vi gör, säger Sharif Pakzad, som är näringslivschef i Sundbyberg stad.

Rankingen baseras främst på enkätsvar från drygt 30 000 företagare i hela landet, men också på statistiska faktorer från Statistiska centralbyrån (SCB) och UC AB som bland annat rör andelen sysselsatta, andelen företagare och andelen nyföretagsamma människor.

Entreprenörskap i skolorna


– Vi har en bra kommunikation med näringslivet i Sundbyberg, vi är väldigt tillgängliga, även politikerna, säger Sharif Pakzad.
Artikelbild

GLÄDJANDE. "Sveriges företag ser fördelarna med sundbyberg. Det är väldigt glädjande.", säger Sundbybergs näringslivschef Sharif Pakzad.


Han berättar om Sundbybergsmodellen, en satsning där de tillsammans med flera företag och Ung Företagsamhet arbetar med entreprenörskap i skolorna.

– Det är viktigt att jobba med skolorna för att skapa en naturlig relation mellan dem och närings­livet, säger han.

Sundbyberg är dessutom den kommun som procentuellt växer mest i Sverige just nu enligt statistik från SCB. Under förra året ökade befolkningen med tre procent och kommunen har nu 40 793 invånare. År 2022 förväntas antalet invånare vara 65 000.

– Sundbyberg är ett av de mest attraktiva områdena i Stockholmsregionen. Kommunen räknas som en tillväxtmotor i hela regionen, på så sätt är det ett hårt tryck, säger Sharif Pakzad.

Han nämner det geografiska läget som en viktig orsak till Sundbybergs popularitet.

– Sundbyberg har ett strategiskt läge nära Bromma flygplats och vi har den femte största tågstationen i Sverige.

De goda kommunikationerna in till Stockholm och utbyggnaden av tvärbanan gör också Sundbyberg till en attraktiv kommun att bosätta och etablera sig i.

En utmaning


Artikelbild

– Att vi växer så snabbt och att så många företag visar intresse för att etablera sig här är väldigt bra, men det är samtidigt en utmaning. Hela Sundbyberg har gått från att vara en gammal industristad till en kommun vars största sektion är finans. Det är en stor förändring som gått väldigt fort.
"Det kommer att bli en mer urban känsla i Sundbyberg."
Ett av de viktigare projekten i Sundbyberg just nu, enligt Sharif Pakzad, är nedgrävningen av järnvägsspåret som i dag delar centrala Sundbyberg i två delar. Det innebär ännu bättre kommunikationer med fyra spår och en bättre koppling mellan tunnelbana, tvärbana och bussar.

– Dessutom frigör det stora markytor och ger ännu mer utrymme för expansion i de centrala delarna av Sundbyberg.

Ett annat viktigt projekt Sharif Pakzad nämner är miljonprogrammet Hallonbergen.

– Området har halkat efter lite i utvecklingen så vi kommer att satsa där. Det är en stadsdel med stor potential så det ser vi fram emot.

Hur ser du på Sundbybergs framtid?


– Det kommer att bli en mer urban känsla i Sundbyberg. Gränserna mot Stockholm kommer att suddas ut mer och med i och med att de fysiska hindren försvinner.

Hitta lediga lokaler i Sundbyberg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Mest efterfrågan på moderna och effektiva fastigheter i centrala Stockholm Mest efterfrågan på moderna och effektiva fastigheter i centrala Stockholm "Industriområdena ska skötas som parker" "Industriområdena ska skötas som parker" Solna och Sundbyberg - två tillväxtkommuner att lära av Solna och Sundbyberg - två tillväxtkommuner att lära av Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd Kistas nya kulturella högborg Kistas nya kulturella högborg Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm