Alla vill till Hyllie – till och med påven

Hyllie fortsätter sticka ut som det hetaste området i Öresund. Temperaturen på kontorsmarknaden är skyhög. – Alla vill till Hyllie och det inkluderar även påven, säger Magnus Alfredsson, projektchef Hyllie för Malmö stad.

Skriven av Axel Ohlsson 2016-11-25 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Merparten av alla fastigheter i Hyllie är fullbelagda redan från start.
Bild: Axel Ohlsson


Två av Skandinaviens största städer skiljs åt av en bro över ett sund. Ambitionen att binda ihop de båda har funnits i åratal – där har Hyllie fungerat som en oas mitt emellan. Sedan stationen öppnade i Hyllie har trycket varit enormt.

– Hyllie är hetast på kontorsmarknaden just nu. Kommunikationsläget är exceptionellt med Kastrup som närmaste tågstation tolv minuter bort, en oerhört viktig parameter och ofta en avgörande faktor till varför många väljer att flytta sina huvudkontor till Hyllie. Infrastrukturen för bil- och busstrafiken är också extremt bra med tre infarter till centrumområdet via stadens yttre och inre ringvägar. Tillgängligheten lockar till och med påven till Hyllie som var här under sitt Sverigebesök, säger Magnus Alfredsson.

Finns strategi


I dagsläget finns ungefär 80 000 kvadratmeter kontors­yta färdigställt i Hyllie och mer kommer till.

– Vi har nya aktörer på ingång som ska bygga på sikt. Men närmast i tid innebär de redan planlagda byggrätterna ytterligare 45 000 kvadratmeter. Dessutom ska Annehem Bygg och Projekt uppföra den högsta delen på drygt 100 meter av Point Hyllie, som kommer att bli Öresundsregionens högsta kontorshus. Så sammanlagt är det 65 000 kvadratmeter kontorsyta som kommer att börja byggas i år eller 2017.
Artikelbild

Magnus Alfredsson.
Bild: Malmö stad


Trycket på Hyllie, där Ikea nyligen etablerat sig med det globala kontoret Hubhult, gör att det redan nu finns en strategi för hur man ska möta upp under kommande år.

– Kontorssidan har haft en god utveckling i över sex år. Det senaste året har även bostadsbyggandet kommit i gång på allvar och därmed är hela Hyllie i egenskap som blandstad i stark tillväxt. Vi planlägger nu nästa etapp för ytterligare bostäder och fler kontorshus för att möta upp marknadens efterfrågan under 2018, 2019 och 2020.

Rätt ställe för etablering


Ett centrum med blandade funktioner kommer att göra Hyllie än mer attraktivt framöver.

– Vi ser en utveckling på ytterligare tio år där ett nytt centrum i södra Malmö växer fram. Bostäder och arenor för handel, möten och upplevelser tillsammans med kommunal service och parkområden skapar liv och rörelse under dygnets alla timmar. Det gynnar även de som jobbar i området och gör att det blir attraktivt att lägga sitt kontor i Hyllie. I dagsläget finns ingenting som tyder på en avmattning i Hyllies utvecklingstakt. Det är snarare tvärtom, att fler och fler upptäcker att det här är rätt ställe att etablera sin verksamhet på.

– Vi har ett oerhört starkt tryck på den kommersiella sidan – där varje hus som färdigställs har hyresgäster från dag ett – och en bostadssida som allt fler dras till, så det känns väldigt positivt, avslutar Magnus Alfredsson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration