Läge och samverkan nycklar till framgång

Fram till i maj i år var det två personer anställda på näringslivsavdelningen i Sundybergs stad. Sedan fördubblades antalet, en av de som tillkom var Samantha Raki Begum.<br /> - Det händer mycket i Sundbyberg, säger hon.

Skriven av Anthon Näsström 2016-12-19 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Signalfabriken har blivit en handelsplats i centrala Sundbyberg.
Bild: Anthon Näsström


I fjol hamnade Sundbybergs stad på tolfte plats i Svenskt Näringsliv företagarranking över Sveriges kommuner. I år har man landat på 22:a plats, men kommunen är till ytan Sveriges minsta – så placeringen imponerar.

– Vi jobbar väldigt mycket med företagsbesök, och frågar befintliga företag hur de trivs, och vilka behov som finns. Och det man får höra är att många trivs med att vara här, mycket för att kommunikationerna är så bra i Sundbyberg och att det finns en öppen dialog mellan företag och kommunen, säger Samantha Raki Begum.

Hon jobbade tidigare som planadministratör på kommunen men rekryterades som näringslivsutvecklare, vilket innebar att hon, plus en till, fördubblade näringslivsavdelningen i Sundbybergs stad.

Och det var ingen tvekan om att avdelningen behövde bli större.

– Det behövdes definitivt fler resurser, nu kan vi jobba ännu mer med utvecklingsfrågor. Det finns flera utmaningar att ta i, säger Samantha Raki Begum och utvecklar:
Artikelbild

Samantha Raki Begum.
Bild: Anthon Näsström


– Vi har ett attraktivt läge och därför är det flera företag som hör av sig och vill etablera sig här. Men utmaningen, som Sveriges till ytan minsta kommun, är att hitta lägen där man kan vara. När företag växer krävs ett utökat lokalutbud. Detta förutsätter ibland en effektiv ärendehantering från kommunens sida. Det utöver den begränsade ytan vi har.

I Sundbybergs stads budget för 2017 har kommunstyrelsen som övergripande mål att integrera näringslivsperspektivet i stadens verksamheter. Då staden är och blir mer attraktiv vill flera nya företag etablera sig och befintliga företag växa i Sundbyberg.

Detta kräver att staden arbetar mer med näringslivsfrågor och anpassar sig till företagens behov. För att förbättra företagsklimatet och få bättre förståelse för näringslivet i staden arbetar näringslivsavdelningen med att bland annat anordna en workshop för stadens politiker och tjänstemän. Syftet med workshopen är att via dialog hitta former för hur man gemensamt kan arbeta för att utveckla stadens företagsklimat på bästa sätt.

På näringslivsavdelningen jobbar man också aktivt med att sammanföra företagen och ha en nära kontakt med dem genom olika aktiviteter som anordnas regelbundet.

– Det är även ett bra tillfälle för de lokala aktörerna att träffas och utbyta erfarenheter, nätverka och kanske till och med samarbeta. Där blir vi en bro mellan aktörerna, vilket spelar en viktig roll, säger Samantha Raki Begum.

I juli beslutade kommunfullmäktige att utveckla centrumfastigheter i Hallonbergen och Rissne. Fyra anläggningar lades ut till försäljning och kommunens roll blir nu att jobba fram ett kvalitetsprogram där man utförligt ska beskriva vad man vill ha i centrum och i de olika stadsdelarna.

– Det kan handla om allt från verksamheter, boende, i vilken omfattning vi vill att det ska vara, och att kulturlivet och ungdomarna får ta en naturlig plats.

Är det något som Samantha Raki Begum vill trycka på när det kommer till etableringar i Sundbyberg återkommer hon till just läget.

– Vi har goda kommunikationer med allt från t-bana, pendeltåg, buss, tvärbana och nära till Bromma flygplats. Det geografiska läget är även en stor fördel. Sedan ser vi fram mot utvecklingen av hela stadskärnan efter nedgrävningen av järnvägen då Sundbyberg centrum blir Sveriges näst största av- och påstigningsstation. Det kommer möjliggöra företagsetableringar och handelsutbud i centrala Sundbyberg och Sundbyberg kommer få en helt ny plats på kartan.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration