JKAB Arkitekter - arkitektur som är mycket mer än bara ett vackert yttre

JKAB Arkitekter har själva ritat sitt nya kontor som ligger i den gamla regementsbyggnaden Kavalleristen. Med ledord som lodge, natur, vardagsrum och lekfullhet har en arbetsmiljö skapats som framhäver fastighetens historiska ursprung och tydligt återspeglar JKAB Arkitekters kreativitet, familjära känsla och personliga service. Här svarar de på frågor om sin arbetsplats.

Skriven av Redaktionen 2016-10-19 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

För JKAB Arkitekter är arkitektur så mycket mer än bara ett vackert yttre. De går på djupet och ser till att formen alltid följer funktion och ekonomi. Att oavbrutet arbeta liksidigt med deras tre hörnstenar är en djupt rotad filosofi.

JKAB Arkitekter har själva ritat sitt nya kontor som ligger i den gamla regementsbyggnaden Kavalleristen - en traditionsstark fastighet med en historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Fastigheten utvecklas just nu till ett kunskapshus med skräddarsydda och hypermoderna kontorslokaler. I april 2016 var den totalrenoverade vindsvåningen på 700 m2 redo för inflyttning.

Här kan du se JKAB Arkitekters nominering till Sveriges Snyggaste Kontor

Hur reagerar besökare när de ser ert kontor för första gången?

"Wow!" Det är jätteroligt att ta emot gäster och kunder och få visa upp kontoret för dem. De flesta besökarna tappar hakan när de passerat igenom de mysteriösa tunnlarna och stiger in i vårt öppna vardagsrum för första gången. Ofta får vi höra att vårt kontor upplevs som en kombination av en hotellounge, ett vardagsrum, en lodgestuga och ett kontor. Atmosfären, helheten, sammansättningarna av materialvalen och framför allt den hemtrevliga känslan är ofta det som nämns. De besökare som tidigare har sett bilder på kontoret reagerar ofta på att det är en helt annan känsla att befinna sig på plats. De menar att kontoret helt enkelt måste få upplevas i verkligheten.
Artikelbild

Hur var upplevelsen att som en arkitektfirma ha möjligheten att rita sitt eget kontor?

Projektet var en ren arkitektdröm – lokalens utvecklingsmöjlighet och potential var enorm och vi fick möjlighet att förverkliga många idéer. Det var en fantastisk möjlighet att tillsammans få skapa något eget utifrån våra kompetensområden. Genom att vi i ett tidigt skede tog ett gemensamt beslut om att utgå ifrån ledord som lodge, natur, vardagsrum och lekfullhet underlättades arbetet och möjligheten att skapa en genomtänkt miljö. Precis som i företagets anda har alla i teamet varit väldigt engagerade och involverade från början till slut. Samtidigt var det en utmaning att få samman våra ambitioner och perspektiv.
Artikelbild

Vad gillar ni bäst med ert kontor?

Kontrasterna, det oväntade och lekfulla, naturkänslan och såklart volymen. Vi gillar att gränsen mellan kontor och vardagsrum suddas ut och att vi har lyckats uppnå en genuin känsla av att befinna sig hemma i ett mysigt vardagsrum. Ofta kommer vi på varandra med att kalla kontoret för "hemma" snarare än för "kontoret." Vi är också stolta över ljussättningen som framhäver arkitekturen och förstärker den hemtrevliga känslan. Loungekänslan som skapas på kvällen är väldigt trevlig och ganska ofta väljer vi att stanna kvar och umgås efter jobbtid, antingen i soffan framför en film eller vid bardisken i ett av kontorets tornrum. Vi tycker att vi har lyckats förmedla hur atmosfären positivt kan påverka trivsel och arbetsprestation.

Finns det några kopplingar mellan kontorsmiljön och er företagsfilosofi?

Som i alla våra projekt finns en tydlig drivkraft i att uppnå företagets grundfilosofi – en balans mellan estetik, funktion och ekonomi. Vi känner stolthet och glädje över att ha uppnått detta. Ett exempel är materialvalet av mattorna som är både ljudabsorberande, prisvärda och tillför estetik till rummen. Det ekonomiska perspektivet syns till exempel även genom mixen av möbler från både IKEA och välkända formgivare samt från egendesignade inredningsdetaljer.
Artikelbild

Hur påverkar kontoret en arbetsdag på JKAB Arkitekter?

Det nya kontoret gör oss ännu mer inspirerade, engagerade och glada. Dessutom har vår gemenskap, lättsamhet och laganda förstärkts genom den nya miljön. Under slutet av sommarsemestern kände vi alla en stark hemlängtan till kontoret. Att kliva in på kontoret varje morgon känns verkligen härligt och stimulerande.

Särskilt soffgruppen och den intilliggande eldstaden i kontorets hjärta ger en positiv hemkänsla och bjuder in till avslappnade möten med både kunder och medarbetare. De stora och nätta glaspartierna medför en öppenhet och en bra översikt över kontoret. På så sätt blir det lätt att samverka sinsemellan och få till spontana möten i den centrala och kreativa ytan. Det ger en känsla av att sitta tillsammans trots att vi sitter i egna kontorsrum och parrum. Lika viktigt som det är för oss att kunna arbeta avskilt och ostört är det minst lika viktigt att ha god kontakt med varandra och uppleva den dynamiska pulsen i den centrala ytan.

Artikelbild


Klicka här för att se alla nomineringar i Sveriges Snyggaste Kontor 2016


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration