Kjellgren Kaminsky Architecture om att rita den perfekta produkten

När Kjellgren Kaminsky flyttade till nya lokaler 2014 såg de möjligheten att sätta en personlig prägel på sin arbetsplats. Joakim Kaminsky svarar på frågor om deras kontor.

Skriven av Redaktionen 2016-10-19 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hur var upplevelsen att som arkitektkontor få rita och bygga mycket av sitt eget kontor?

Det är en chans att pröva sina idéer fullt ut, att rita den perfekta produkten. Samtidigt är det en utmaning att vara både beställare och arkitekt. Man får ta på sig olika hattar för att hålla budget och tidsplan samtidigt som vi siktat på högsta kvalité och hantverk i alla lösningar. Med oss själva som beställare har vi även kunnat handplocka begagnade möbler istället för att köpa nya, många av möblerna i kontoret är därför begagnade designklassiker; hållbart, ekonomiskt och vackert.

Vad är de största skillnaderna jämfört med ert förra kontor som ni flyttade från?

Tidigare har vi inte själva kunnat påverka utformningen av lokalerna som vi suttit i, det är först nu som vi kunnat prägla dem med vår identitet och anpassa dem till vår verksamhet. Vi har fått bättre mötesplatser, akustik, ljus, ventilation och ergonomi. Det mesta har förbättrats helt enkelt!
Artikelbild

Vad gillar du bäst med ert kontor?

Vår härliga uteplats. Här odlar vi våra egna tomater och ärtor mitt i staden. Grönskan präglar även insidan av kontoret eftersom vi har stora fönster till uteplatsen.

Vad reagerar besökare mest på när de ser ert kontor för första gången?

Det första man möts av när man kommer till oss är en magnifik entréhall med restaurerade nationalromantiska målningar från husets byggnation 1917. Det gör ett stort intryck på många för det är inte ofta man ser den typen av hantverk och detaljering i nya kontorsbyggnader. Vår hyresvärd Ernst Rosén gjorde stort och gediget jobb med att restaurera byggnaden till dess forna glans när de köpte fastigheten för ungefär tio år sedan. I vår renovering har vi förvaltat den insatsen omsorgsfullt så att alla originaldetaljer och målningar finns kvar. De bildar en vacker kontrast till den moderna inredningen.
Artikelbild

Vad tycker personalen om att de haft så stor möjlighet att påverka sin arbetsplats?

Delar av kontoret byggdes i form av en workshop med alla anställda. Alla fick utforma sitt eget arbetsbord och vi snickrade ihop även en del av inredningen tillsammans. Det var en dag som förde oss samman och gav alla medarbetare en känsla av delaktighet i och stolthet över det nya kontoret.

Har ni gemensamma utrymmen ni använder för arbete eller har de flesta egna kontor?

Våra arbetsplatser finns i ett öppet landskap, dessa kompletteras av flera olika typer av rum som passar för olika tillfällen. Här finns rum för tyst arbete, konferens, kreativa möten och kontemplation. Vi har även en gradäng kombinerad med bibliotek där alla på kontoret kan samlas för större möten.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration