Kyrkan ger stöd på arbetsplatserna i Stenungsund

Genom nätverket ”Kyrka arbetsliv i samverkan” kan företag anlita kyrkan för att ge stöd vid olika tillfällen. Lokalnytt träffar diakonen Helena Jonsson och pastorn Per-Ulrik Johansson – som arbetar på kemiska industrier i Stenungsund.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-08-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

STÖTTAR. Pastorn Per-Ulrik Johansson från Missionskyrkan och diakonen Helena Jonsson från Svenska kyrkan arbetar ute på privata företag, med krishantering och samtal. "Kyrkan har stor erfarenhet av att möta människor i svåra situationer, det är de erfarenheterna företagen drar nytta av" säger Per-Ulrik Johansson.


I Stenungsund har samarbetet mellan kyrka och närings­liv hållit på i nästan 20 år. Fyra företag – tre kemiska industrier och ett hotell – har avtal med kyrkan, och sedan drygt fyra år är Helena Jonsson och Per-Ulrik Johansson välkända ansikten ute på anläggningarna.

Fast vid första anblicken syns det inte att de kommer från kyrkan – de använder inte sina kragar på arbetsplatserna.

– Det var ett önskemål från företagen att vi inte skulle göra det, och för oss är det inga problem. Präst­kragarna ger vissa signaler och det är viktigt att påpeka att vi inte är här för att förmedla något religiöst budskap. De vet varifrån vi kommer och vad vi står för ändå, och får de lära känna oss lite först kommer också många fördomar på skam. På de kemiska industrierna måste vi ju dessutom följa deras klädkoder, med skydds­kläder, säger Helena Jonsson.

"En trygghet för medarbetarna"


I stort sett har de två viktiga uppdrag på arbetsplatserna; de erbjuder samtalsstöd och de arbetar med före­tagens krisgrupper.

– Det är en trygghet för medarbetarna att veta att vi finns för dem. De kan prata med oss om sin situation både på arbetet och privat. I verkligheten finns det ofta inte några vattentäta skott mellan arbete och fritid, ­säger Per-Ulrik Johansson.

För att skapa förtroende hos de anställda går Helena och Per-Ulrik ofta med olika skiftlag under arbetet.

– Då är vi som praktikanter. Det är viktigt för oss att förstå vad deras arbete innebär, och vi vill ju inte bara komma in på deras arbetsplats när det har hänt något. Samtidigt skapar vi relationer med medarbetarna. Men vi trycker aldrig på några knappar, skrattar Helena Jonsson.
Artikelbild

SAMARBETE. I 20 år har det funnits ett samarbete mellan kyrkan och de kemiska industrierna i Stenungsund. Per-Ulrik Johansson och Helena Jonsson har arbetat med det här i ungefär fem år.


Krishantering självklar del av verksamheten


De kemiska industrierna är inga ofarliga arbetsplatser. En olycka kan få katastrofala följder. Säkerheten är rigo­rös och krishantering är en självklar del av före­tagens verksamhet.

– Jag sitter med i företagens krisgrupper. Det finns noggrant utarbetade beredskapsplaner som kan sättas i bruk om olyckan inträffar. Men krishanteringen handlar inte bara om arbetsplatsolyckor. Om en medarbetare blir sjuk eller avlider utanför arbetet innebär det en kris som behöver hanteras på olika sätt. Där kan vi vara med när medarbetarna får beskedet, vi kan anordna minnesstunder och finnas där för medarbetare som behöver enskilda kontakter efteråt.
"Oavsett tro eller livsåskådning så är alla människor värda att möta."
– I Stenungsund har vi varit igång så länge så de flesta är trygga med oss. Visst kan en del vara lite misstänksamma, men de inser snart att vi inte är så farliga. Kyrkan har stor erfarenhet av att möta människor i svåra situationer, det är de erfarenheterna företagen drar nytta av, säger Per-Ulrik Johansson.

– Vi bidrar med vår grundhållning, som är att oavsett position, tro eller livsåskådning så är alla människor värda att möta. Vill någon sedan också prata om tro så är vi naturligtvis öppna för det, tillägger Helena Jonsson.

Vad är det bästa med det här jobbet?


– Att få möta så många olika människor och att få komma in på andra arbetsplatser. Traditionellt har kyrkan varit en plats som människor kommer till, här kommer vi i stället ut till medmänniskorna.

Sök lediga lokaler i Stenungsund


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration