Toca Bocas kontor gör vuxna till barn på nytt

I den gamla glödlampsfabriken i Hammarby sjöstad ligger Toca Bocas nya kontor. Den färgsprakande miljön är fylld med överraskningar som får vuxna känna sig som barn igen. Vi har tagit reda på hur det är att arbeta i ett lekland, var inspirationen kommer från och hur kontoret påverkar stämningen på arbetsplatsen.

Skriven av Johanna Eineryd 2016-10-19 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Lina Persson, Office ManagerVilket fantastiskt kontor ni har! Berätta gärna lite mer om kontoret och framför allt om Toca Big World - det är jag nyfiken på!
Precis som våra produkter utgår från barnens perspektiv vill vi utmana besökare och anställda att se på världen genom ett barns ögon. Därför jobbar vi med färger, mönster, lekfulla detaljer och andra överraskningsmoment.

Vi vill tydligt lyfta fram medarbetarnas egna kreativitet, därför har vi valt att hålla arbetsplatserna helt rena. Basen är svart och vit och för att skapa delaktighet har vi bjudit in alla att släppa loss och forma sin egen arbetsplats.

Här kan du se Toca Bocas nominering till Sveriges Snyggaste Kontor
Artikelbild

Så här åtta månader sedan vi flyttade in har vi sett många kreativa och spontana lösningar: det har tillkommit leksaker, vimpelgirlanger, några har byggt en gokart-bana, ett rum har fyllts med LEGO och Playmobil för våra barntester, vi har en hopphage gjord av rosa tejp i ett mötesrum, och de anställdas VR-intresse har gjort att vi har fått en helt ny sorts tv-spelsrum.

Toca Big World har med sina överdimensionerade möbler och annorlunda perspektiv blivit ett av våra favoritrum. Redan när man kliver in får man chans att känna sig liten, och när man sedan klättrar upp i en stor fåtölj och kan dingla med benen skapas en intressant mötesenergi.
Artikelbild

Kan det finnas några fördelar att man som vuxen får känna sig som barn ibland?
Eftersom vi gör produkter för barn har vi mycket att vinna på att byta perspektiv ibland. Ett möte kan bli både lekfullt och avväpnande om man samtidigt sitter i en stol som är så stor att man kan dingla med benen. Sen är vi noga med att inte låtsas att vi är stora barn – barn är experter på barnperspektivet, vi har bara förmånen att förmedla känslan i det vi gör och i våra lokaler.

På vilket sätt skiljer sig ert nya kontor från det förra?
Det har varit spännande att kunna anpassa och bygga en lokal helt utifrån våra behov, och för att kunna välkomna barn mer naturligt i vår vardag. Vi har tidigare velat bjuda in barngrupper men varit begränsade av den lokal vi tidigare suttit i. Men nu har vi gott om plats och har till och med rum som enbart kan nås av barn, som ett hemligt utrymme under trappan.

Vi jobbar med lekfullhet på ett mognare och mer långsiktigt sätt än tidigare. Vi har tidigare använt våra karaktärer och leksaker i vår inredning men vi upptäckte att det lätt känns daterat och lite barnsligt. I vår nya lokal har vi skapat en lekfull plats för både vuxna och barn där vi planerat för att kunna fortsätta utveckla lokalen organiskt.
Artikelbild

Hur gick övergången till ert nya kontor, tog det lång tid för alla medarbetare att vänja sig vid den nya miljön?
Vi säkerställde att alla kände sig delaktiga i det nya genom en transparent och inkluderande process. Både genom workshops tidigt i projektet – där varje avdelning fick berätta om sina behov i en ny lokal – men även konkret på inflyttningsdagen. Varje team fick själva bestämma över hur platser skulle fördelas, något som har fortsatt utvecklas dynamiskt sedan dess.

Det var kul att se att alla kände sig hemma så direkt. Det tog max två timmar, sedan var folk igång och jobbade som om vi alltid hade suttit i dessa lokaler. Det säger något om hur mycket vår nya lokal andas Toca Boca.
Artikelbild


Har ni fasta skrivbord eller nyttjar ni de gemensamma utrymmena för arbete?
Vi har medvetet valt att ha fasta arbetsplatser. Dels eftersom vår produktionsavdelning har sådana behov, dels eftersom vi vill att varje arbetsstation ska kunna ges en personlig prägel. Men för att balansera det har vi valt att ha många olika typer av platser att mötas i, t.ex stora projektrum som ett helt team kan äga över lång tid, mindre rum för telefonsamtal och arbetsmöten, soffgrupper för lite mer avslappnat häng, ett stort kök som rymmer oss alla vid frukostmöten, osv.

Har era nya lokaler på något vis påverkat företagskulturen på Toca Boca?
Kulturen i sig har inte förändrats men vi har fått andra förutsättningar att göra mer av det vi står för. Det främsta exemplet är att vi numera kan bjuda in barn på ett naturligt sätt och nu kan ta emot besök av barngrupper varje vecka.
Artikelbild


Ert nya kontor verkar genomtänkt in i minsta detalj, men är det något ni kommit på att ni missat eller något ni önskar ni tänkt på innan renoveringen?
På det stora hela har det blivit exakt som vi hoppades men det är klart att vissa mindre detaljer hade kunnat lösas på ett annat sätt.

Vad är det absolut bästa med ert kontor?
Att lekfullheten hos Toca Boca är så närvarande i varje detalj, lokalen speglar verkligen vårt varumärke på ett bra sätt. Att vi har många olika ytor som tydligt fyller alla delar av verksamhetens behov. Att vi har en lokal som är anpassad och välkomnande för barn.
Artikelbild


Klicka här för att se alla nomineringar i Sveriges Snyggaste Kontor 2016


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration