Koll på matlådan?

Att ha med sig matlåda till jobbet är både ekonomiskt, smidigt och miljövänligt. Vi ger dig några bra tips på hur du gör matlådan till en riktigt lyxlåda!

Skriven av Johanna Eineryd 2016-09-14 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Rätt låda:


Investera i en bra glaslåda. De är lite dyrare och lite tyngre men bättre än urdiskade glasslådor som oftast inte gjorda för att hettas upp och kan släppa ifrån sig gifter vid upphettning. Det bästa är att värma på maten på tallriken. Och extra viktigt — skär aldrig i en matlåda i plast. Kniven gör små skåror där det fastnar smuts och bakterier.

Tycker du inte om matlådan i glas finns det matlådor i rostfritt stål som tål att du äter ur dem utan att skåror bildas.
Artikelbild

Förtrolig- Glasburk med lock
Bild: IKEA.se
Värm på rätt sätt:


Micron värmer upp vattnet i maten, det är därför vissa maträtter blir torra som fnöske. Ett bra knep är att lägga in en bit blött hushållspapper i micron om du värmer pizza, bröd eller annat som lätt blir torrt - på så vis dunstar vattnet från pappret och inte från maten.


Förvara rätt:


En matlåda klarar sig i 4-7 dagar i kylskåp (ca 4 grader). Allra bäst är det om du transporterar matlådan i en kylväska på väg till jobbet för att minska risken att maten blir dålig. För den som reser långväga kan det vara en bra idé att lägga matlådan i frysen kvällen innan du så hålls den kyld hela vägen till jobbet. Det finns dessutom matlådor med inbyggt frysblock.

Artikelbild

Matlåda med frysklamp i locket
Bild: Frozzypack.seFyll rätt:


Planering är A och O. Skriv veckomatsedel och storhandla. Du kan också para ihop dig med en kollega och bestämma att ni byter matlåda en dag i veckan – på så vis har du ingen aning om vad som väntar på lunchen. Du kan också para ihop dig med en kompis och dela upp lunchen mellan er. En av er lagar spenatsoppa, den andra tar med löskokt ägg och bröd. Det är ett enkelt sätt att göra det roligare att ha med sig matlåda.


Storkok:


Det är en utmärt idé att göra storkok av grytor, soppor, pajer, gratänger, lasagne eller liknande mat som går bra att frysa ner och tina igen. Den dagen du står utan både inspiration och matlåda till morgondagen är det en räddning att ha några rätter i frysen.
ArtikelbildTvätta rätt:


Det bästa tipset är självklart att tvätta matlådan direkt när du är klar med den. Skulle du hitta en matlåda som fått ligga orörd lite för länge kan göra följande procedur:
- Blanda 2-3 matskedar bakpulver med en skvätt vatten så att du får en tjock smet
- Gnid in hela matlådans insida med smeten och låt verka 8-12 timmar
- Skölj noga ur matlådan.
Bakpulver tar bort de även de mest envisa köttfärsfläckarna och de mest ingrodda matresterna. Tänk också på att förvara matlådan utan lock, så att du inte stänger inne fukt och lådan kan luftas.


Glöm inte lådan!


Vill du vara säker på att komma ihåg matlådan - lägg bilnycklar eller husnycklar på matlådan i kylen så kommer du garanterat ihåg lådan (eller irrar runt hela morgonen och undrar var du lagt nycklarna…)
ArtikelbildDela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration