Stor efterfrågan på begränsat utbud i city

Tobias Karlsson på Catena och Jesper Carlsöö på Corem om läget på logistikmarknaden i Stockholm.

Skriven av Sofia Grymer 2016-09-17 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Tobias Karlsson.
Bild: Catena


Tobias Karlsson, Catena


Hur skulle du beskriva lager- och logistikmarknaden i Stockholm i dag?


– Efterfrågan ökar på grund av att utbudet minskar i de mer centrala delarna, vilket medför att vissa aktörer nu tittar på områden utanför Stockholm. Till exempel Katrineholm där Matsmart nyligen valde att etablera sig.

Vad efterfrågas mest inom lager och logistik?


– Lokaler för närdistribution är det som efterfrågas mest på grund av att staden växer och vårt konsumtionsmönster förändras.

Hur ser du på er roll i Stockholmsregionen?


– Catena är en ledande fastighetsägare med logistiklokaler i strategiska positioner. Vi finns i dag vid alla infartsleder till Stockholm. Vår styrka är att vi kan erbjuda lokaler strax utanför Stockholm med närhet till bra infrastruktur samt våra kundnära relationer.

Har ni några lediga lager- och logistiklokaler i Stockholm?


– Vakansen i befintligt bestånd minskar i stadig takt men vi har alltid lokaler att erbjuda, annars så bygger vi nytt.
Artikelbild

Jesper Carlsöö.
Bild: Corem


Jesper Carlsöö, Corem


Hur skulle du beskriva lager- och logistikmarknaden i Stockholm i dag?


– Det är stor efterfrågan på i synnerhet renodlade lager- och logistiklokaler om mellan 2 000–5 000 kvadratmeter. Dessa är svåra att få tag på i Stockholmsregionen. Det gör att många söker sig längre ut, vilket skapar förutsättningar för nyproduktion. Dock vill fastighetsägare generellt sett bygga större lager­byggnader än 5 000 kvadratmeter.

Hur ser du på er roll i Stockholmsregionen?


– Vår roll är att tillhandahålla regionlager och omlastningscentraler i Stockholm. Vi äger fastigheter i bland annat Upplands Väsby, Västberga, Skärholmen, Järfälla, Arlandastad och Rosersberg. Vår viktigaste uppgift är att erbjuda lokaler om mellan 5 000–6 000 kvadratmeter i centrala lägen och framför allt söder om centrum där efterfrågan är störst. Här finns det dessvärre inte mycket byggbar mark.

Har ni några lediga lager- och logistiklokaler i Stockholm?


– Ja, vi har till exempel byggrätter i Arlandastad som möjliggör byggnation av lager- och logistiklokaler om upp till 20 000 kvadratmeter. Vi har även ett par vakanta lager- och logistikbyggnader i Veddesta i Järfälla; en på 25 000 kvadratmeter som även inkluderar kontors­ytor, konferensrum och ett automatiserat höglager med 22 meter i takhöjd. Den andra vakanta byggnaden i Veddesta är 6 000 kvadratmeter stor.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration