Stick ut på jobbet

Fastighetsbolaget Norrporten satsar på ett helt nytt kontorskoncept - att jobba under bar himmel.

Skriven av 2016-09-07 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

WorkOUT
Fastighetsbolaget Norrporten (ägt av Castellum) satsar på ett helt nytt kontorskoncept - att jobba under bar himmel. Kontoret som fått namnet WorkOUT anses vara ett tydligt tecken på en växande trend, där fasta platser vid skrivbord byts ut mot en kreativ och omväxlande miljö.

Egen energistation
Det 300 kvm stora kontoret har 80 platser och är utformat efter ett aktivitetsbaserat koncept, vilket innebär att medarbetaren väljer sittplats efter arbetsuppgift. Kontoret erbjuder ergonomiska lösningar för både sittande och stående arbete i olika kreativa miljöer.

Grädden på moset är konferensrummet där taket består av solcellersplattor, som i sin tur förser kontoret med el. Tanken är att samtliga 90 hyresgäster på området Företagsstaden kan boka utomhuskontoret för att ta chansen att göra ett miljöombyte och ha möten ute i det fria.

Frisk luft för friska medarbetare
Susanna Tiovanen, arbetslivsforskare och docent i sociologi på Stockholm Universitet, menar att utomhuskontor är ett tydligt tecken på ett paradigmskifte som nu sker på arbetsplatser runt om i Sverige där ny teknik “befriar" medarbetare från bestämda skrivbord och ger individen möjlighet att välja själv.
Artikelbild

www.castellum.se
Bild: Jonas LjungdahlTidigare forskning visar på att vistelse utomhus är bra för hälsan och minskar stress, däremot kan man fråga sig hur många dagar om året som vädret tillåter att man sitter utomhus och arbetar? Enligt SVT:s mätning hamnar Växjö näst sist på deras mätning av soltimmar sedan midsommar (Göteborg kammade hem sistaplaceringen) å andra sida menar Susanna Tiovanen att vistas utomhus bidrar till en bättre hälsa, oavsett vilket väder som råder. Kanske lite smådugg kan snabba på somliga möten...

Projektet WorkOUT genomfördes i nära samarbete med möbelföretaget Nola och Gestat Arkitektur. Kontoret invigdes 24 maj i samband med att Företagsstaden 11 fyller 20 år.

Källa: http://www.norrporten.se/pressmeddelanden/2016/05/24/sveriges-forsta-utomhuskontor-invigs-i-vaxjo/


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration