Marcus Samuelsson - från Partille till New York

Han kom som adoptivbarn från Eritrea till Sverige som treåring. I dag är han en av landets mest hyllade kockar, umgås med internationella superstjärnor och bor i New York. Möt Partillesonen Marcus Samuelsson.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-09-02 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Marcus Samuelsson.
Bild: Kristian Sjöstedt


Det är pressvisning för nyrenoverade Clarion ­Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Det 60-talsinspirerade hotellet visas upp för en samlad presskår. Förutom själva hotellet visas även Marcus Samuelssons senaste skapelse Tap Room upp. Baren i det nya konceptet är enorm och unik på det sättet att man kan beställa cocktail på tap. Det öppna köket serverar amerikanskinspirerad bar food baserad på skandinaviska och lokala råvaror.

– I Tap Room vill vi lyfta fram kombinationen mellan mat och dryck. Cocktails på tap och särskilt till mat är ganska outforskat. Det ska vara roligt, spontant och annorlunda att besöka oss, säger Marcus Samuelsson.

Intensiva smaker


Det nya bar-restaurangen kan beskrivas som en förlängning av intilliggande Kitchen & Table – Marcus Samuelssons och Clarion Hotels gemensamma restaurangkoncept som finns på flera platser runt om i landet.

– Jag har tänkt på det här konceptet en längre tid. Här har maten intensiva smaker och det är vad som gäller i dag. Man märker det på olika sätt, det är espresso, morotsjuice, äventyrsupplevelser som är extrema och så vidare.

Mycket planering


Marcus Samuelsson passar under intervjun med Lokal­nytt på att få i sig lite mat i Kitchen & Table. Han bär kläder som kunde ha varit hämtade från en amerikansk 60-talsfilm, tackar servitrisen när hon ställer fram en lunchtallrik åt honom. Det är många som vill ha en pratstund med stjärnkocken, många som sliter i honom.

– Jag är van, det är inga problem, säger han mellan tuggorna och förklarar även att det krävs en hel del planering i lanseringsstadiet av nya restaurang­koncept.

– Det är mycket planering, men det som räknas, det viktigaste, är slutprodukten för kunderna och för personalen. Jag blir glad när jag ser att personalen får nya möjligheter och att kunderna får nya minnen efter ett restaurang­besök.
Artikelbild

Nya Clarion Hotel Amaranten präglas av 60-talet som också är det årtionde som hotellet byggdes.
Bild: Amaranten


Utmärkelser och böcker


Marcus Samuelsson kom till Sverige och Partille, utanför Göteborg, som adoptivbarn från Etiopien. ­Redan som 24-åring väckte han uppmärksamhet på den skandinaviska restaurangen Aquavit på Manhattan i New York. Under sin tid som verkställande chef där erhöll han upprepade fyrstjärniga betyg i Forbes och två imponerande trestjärniga omdömen från New York Times. Han är därmed den yngste kock som hittills mottagit en sådan utmärkelse. Marcus Samuelsson har gett ut flera kokböcker som har fått mycket uppmärksamhet och även lett till utmärkelser, inte minst i USA. Han har även synts i flera mediesammanhang, till ­exempel i TV-tävlingen Top Chef Masters i USA där han också bor.

Hur ofta besöker du Partille och Göteborg?


– Jag var faktiskt i Göteborg i går med min käre vän Emeril Lagasse som reser runt i värden och gör mat­program. Vi var på Smögen och i Göteborg och lagade mat. Då var jag även i Partille.

Driver Red Rooster


Marcus Samuelsson bor i Harlem på Manhattan där han också driver sin kändistäta krog Red Rooster. Han har varit Barack Obamas kock i samband med en statsmiddag för 400 gäster och han har även lagat mat tillsammans med Michelle Obama i TV-programmet Good Morning Amerika. Men när kändisarna besöker Red Rooster vill de helst vara okända, säger han.
"Det är väldigt kul att laga mat till människor som gjort fantastiska saker"
– Då vill de slippa offentligheten och vara privata och umgås med familjen eller det sällskapet de har med sig. Och då gäller att ha respekt för mötet och tillfället. Men det är naturligtvis väldigt kul att laga mat till människor som har gjort fantastiska saker, oavsett om de är musiker, politiker eller författare. Det vi kan göra är att fokusera på matlagningen och ge kunderna god service.

När pratade du med Obama senast?


– Det var ett tag sedan.

Vilken kändis skulle du säga att du hänger oftast med?


– Timbuktu skulle jag säga. Han bor i New York och är min bäste vän. Vi har mycket kul tillsammans.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration