"Vakanserna finns främst i det äldre beståndet"

Det är ont om lediga lokaler i Stockholm generellt, men i Kista finns en del vakanser i det äldre beståndet. Det säger Helena Edberg på Forum Fastighetsekonomi som här svarar på frågor om Stockholms lokalhyresmarknad.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-08-02 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vad tycker du präglar lokalhyresmarknaden i Stockholm i dag?


– Obalansen som råder mellan utbud och efterfrågan. I samband med stora företagsflyttar från city har fastig­hetsägare valt att totalrenovera lokalerna och skapat nya konceptfastigheter, vilket gör att det tar tid innan lokalerna kommer ut på marknaden igen. Men ombyggnationerna, som exempelvis AMF:s utveckling av gallerian­kvarteren, bidrar till att skapa mer attraktiva miljöer i city.

Hur är efterfrågan på kontors- och handelslokaler generellt i regionen?


– Efterfrågan på moderna kontor i kollektivnära ­lägen är stor. Handeln går starkt men på grund av små marginaler i branschen har hyresutvecklingen varit svag. Sedan Mall of Scandinavia öppnade i höstas har de etablerade galleriorna och handeln i city fått större konkurrens.
Artikelbild

Helena Edberg.
Bild: Forum Fastighetsekonomi


Var vill man helst sitta?


– City och innerstadslägen med bra kollektivtrafik. För större företag är det dock svårt att hitta lokaler i city så för dessa har till exempel Arenastaden, västra Kungsholmen och Liljeholmen varit ett attraktivt läge.

Var finns det lediga lokaler?


– Vakanserna finns främst i det äldre beståndet som har ineffektiva lokaler och som är svåra att bygga om. I Kista finns en del sådana fastigheter. Sedan finns det en del vakanser i stora solitära kontorsbyggnader i ytter­områdena.

Hur tror du att hyresnivåerna kommer att förändras under året?


– Stockholmsregionen har en stark ekonomi och i kombination med obalansen mellan utbud och efterfrågan, ser vi fortsatt stigande hyror. Men vi påverkas av hur saker och ting utvecklas i omvärlden, där en politisk och ekonomisk osäkerhet råder, så det ska bli intressant att följa vad som händer framöver.

Vilket utvecklingsprojekt i Stockholmsregionen ser du som mest intressant och varför?


– Det pågår för närvarande många intressanta infrastruktur- och stadsutvecklingsprojekt som kommer att skapa nya miljöer och trafikflöden i staden, men ­byggnationen av Hagastaden och nya tunnelbanelinjen som kommer att passera området blir intressant att följa.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration