"Vår 400-årspresent till ­Göteborgs stad"

Här, en bit ut i vattnet, ska det internationella handels­klustret Global Business Gate byggas. – Det här blir vår 400-årspresent till Göteborgs stad, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter.

Skriven av Nicklas Tollesson 2016-06-30 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Lennart Edström, Elof Hansson.
Bild: Nicklas Tollesson


Masthuggskajen ska förvandlas från ett område som i dag domineras av biltrafik och parkeringsplatser till en modern blandstad med ett fantastiskt vattennära läge.

Bland annat ska en helt ny halvö anläggas.

– Halvön kommer att gå 90–100 meter ut från kajkanten här, säger Lennart Hedström och ­pekar ut mot båtskyttlarna som går fram och tillbaka mellan Stenpiren och Lindholmen.

På den nya halvön ska bland annat Global Business Gate byggas – ett unikt projekt där framtidens handelskluster skapas med utgångspunkt i Göteborgs och Elof Hanssons historia.

Internationell handel


– Verksamheten här ska präglas av internationell handel, internationella affärer. Samverkansidén påminner om tankarna bakom Lindholmen Science Park, även om vi är mer fokuserade på näringslivet, säger Lennart Hedström.

Tanken på Global Business Gate har ­funnits med ­sedan det anrika handelshuset Elof Hansson startade sitt fastighetsben 2012.

– Att vi gör det här är logiskt. Elof Hansson har en 120-årig handelshistoria och vi har funnits i det här området sedan 1950-talet. Vi presenterade tidigt den här idén för stadens politiker, och de har varit genomgående positiva.
Artikelbild


Bild: Elof Hansson Fastighetert


Samhällsnyttan bakom projektet var en stor orsak till att Elof Hansson fick markanvisningen för projektet.

Service och nätverkande


Global Business Gate ska bestå av två byggnader, 22 och 12 våningar höga.

Bottenvåningen i huvudbyggnaden, med restaurang och olika slags service, blir tillgänglig för alla och plan två blir ett slags "Open arena", en plats för möten och nätverkande för hyresgästerna. Förutom kontor kommer det även att finnas ett antal företagslägenheter i Global Business Gate.

Arbetet med detaljplanen för hela Masthuggskajen pågår just nu och byggnadsnämnden förväntas i juni ta beslut om att ställa ut hela planen.

– Vår förhoppning är att börja bygga 2018 och att huvudbyggnaden ska invigas till jubiléet 2021, säger Lennart Hedström.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration