"Har man sett Kungsbacka har man sett världen"

Ett Sverige i miniatyr. En stark handelsstad, som samtidigt har ett diversifierat näringsliv. En välfungerande näringslivsenhet – men företag i etableringsprocessen borde prioriteras i bygglovsärenden. Ulf Persson, ordförande i Företagarna Kungsbacka, ger här sin syn på staden.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-04-01 | Näringsliv


Artikelbild

ERFAREN. Ulf Persson var kommunalråd (C) i Kungsbacka i nästan 25 år innan han slutade 2006. Nu driver han bland annat en konsultfirma och är ordförande i Företagarna Kungsbacka, som håller till i gamla Hantverksgården norr om resecentrum.
Bild: Nicklas Tollesson


Ulf Persson var i nästan 25 år centerpartistiskt kommunalråd innan han slutade efter valet 2006. Ett par år senare blev han ordförande i Företagarna Kungsbacka, som är en av Företagarnas starkaste föreningar i Västra Götaland.

– Efter Göteborg slåss vi och Mölndal om vilka som har flest medlemmar. Vi ligger på 550 och har ökat något de senaste åren, berättar Ulf Persson.

Företagarna fungerar både som ett nätverk för företagare och som en påtryckargrupp som ska göra tillvaron för näringsidkare lättare.

Vilka är de viktigaste frågorna ni driver i Kungsbacka?


– Den kanske viktigaste frågan fick vi igenom för några år sedan, då kommunen tillsatte en näringslivschef (Michael Fransson). Tjänsten var vakant länge innan den tillsattes och näringslivschefen fick nu ett mycket större mandat än tidigare. Det har lett näringslivet i helt rätt riktning. Nu har vi en väl fungerande näringslivsenhet, och Michael Fransson har också fått sällskap av en näringslivsstrateg i Elinor Filipsson.

– Vi vill också att kommunen ska dela upp offentliga upphandlingar. Har man fler mindre upphandlingar kan också mindre företag ges en chans att konkurrera.

– Vi har drivit frågan om utmaningsrätt. Om till exempel ett privat tryckeri tycker att man kan sköta kommunens reproavdelning bättre än kommunen själv kan de utmana. I dag säger kommunen nästan alltid nej, vilket vi vill ändra på. Företagen ska ges en chans att lägga anbud.

Företagarna är med och arrangerar (tillsammans med kommunen, Svenskt Näringsliv och Innerstaden) "Frukostklubben" där kända föreläsare – som tidigare i år näringsminister Annie Lööf – gästar.

Föreningen erbjuder också sina medlemmar gratis juridisk rådgivning i olika frågor.

Företagarna har sin lokal i den gamla Hantverksgården norr om resecentrum – och har funnits här ända sedan byggnaden uppfördes 1918.
Artikelbild

– På den tiden var det en hantverksförening, vilket ses som en föregångare till Företagarna.

Ulf Persson menar att Kungsbacka har ett unikt näringsliv.

– Vi har ett diversifierat näringsliv, som består av mindre och medelstora företag. Vi har inga storföretag i kommunen. Det här innebär att vi inte är lika känsliga vid konjunktursvängningar som kommuner med stora industriföretag.

Varför är Kungsbacka en så utpräglad småföretagarkommun?


– Det kan ha en politisk historia. Kungsbacka har aldrig jagat tunga industriföretag, utan siktat på att ha ett mer småskaligt näringsliv. Kungsbackas markpolitik gick tidigare ut på att kommunen inte skulle äga så mycket mark. Men det ändrades till viss del i samband med utbyggnaden av Borgåsområdet där Freeport ligger nu. Då köpte kommunen mark, som man lät exploatörer bebygga. På senare år har man tagit beslut om att tillskapa 15 områden där kommunen köper marken för att sälja vidare till exploatörer. På flera områden, som i Fjärås och vid Onsalamotet (se separat artikel) har man kommit långt i den här utvecklingen.

Kungsbacka är också en stark handelsstad, med bland annat outletområdet Freeport (som ägs av Carlyle) och köpcentrumet Kungsmässan (Aranäs).

– Att handeln ligger så centralt som den gör här är också ganska unikt.
"Att handeln ligger så centralt som den gör här är också ganska unikt."

Hur ser du, som företagare, på kontakterna med kommunen?


– De fungerar bra, och jag hoppas att det inte bara beror på att jag har varit kommunalråd i 25 år och har lätt för att röra mig i stadshuset… Det känns som att de flesta är nöjda, det betydde väldigt mycket att vi fick en näringslivsenhet som det är lätt att få kontakt med.

– Om man ska peka på någon konfliktpunkt är det väl byggnadsnämnden, att bygglovsärendena inte alltid går så fort som företagarna själva vill. Samtidigt ska de ha en eloge för det snabba arbetet som möjliggjorde Höglanda hästcenter, med Sveriges Ridgymnasium, Åby travsällskap och Hallands Djursjukhus.

Vilka frågor är viktiga för att Kungsbackas näringsliv ska fortsätta att utvecklas positivt?


– Att lösa marktillgången. Oavsett om den ägs av kommunen eller privat så gäller det att hitta marken.
Artikelbild

" Att handeln ligger så centralt som den gör här är också ganska unikt."
Bild: Nicklas Tollesson


– Sedan borde det finnas en särskild fil för företag när det gäller bygglovsärenden. Om ett företag frågar om mark borde man kunna hitta ett sätt att kunna ­prioritera detta samtidigt som man följer de lagar och regler som finns. Det är ett sätt att öka antalet arbetstillfällen här. Kungsbacka har ett uttalat mål att minska utpendlingen, och vi är på rätt väg; befolkningen ökar men inte utpendlingen. Men det är fortfarande så att över 50 procent av de boende här pendlar ut från kommunen för att arbeta.

– Det är också viktigt att öka antalet hyresrätter, vilket indirekt påverkar näringslivet. Om ett företag flyttar hit och de anställda flyttar med vill de inte köpa en villa med en gång. Men det är svårt att få en hyresrätt i dag. I varje exploateringsavtal som kommunen tecknar nu måste 30 procent vara hyresrätter, och även om vi är en kommun som bygger väldigt många nya bostäder så räcker det inte när vi har en bostadskö med, officiellt, 8 000 personer.

Slutligen, varför ska ett företag välja att etablera sig i just Kungsbacka?


– Jag brukar säga "har man sett Kungsbacka har man sett världen"… Vi har allt. Vi har en fantastisk natur, från havet och skärgården till slätterna, skogarna och sjöarna. På det sättet är Kungsbacka ett Sverige i miniatyr. Det är en fantastisk miljö att arbeta och bo i. Vi har ett bra kulturutbud, vilket är viktigt för många. Skolorna ligger högt i alla rankingar och vi har en förhållandevis rimlig skatt. Och en bra näringslivsenhet.

Hitta lediga lokaler i Kungsbacka!




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration