Bromma – "en diversebutik av företag"

Mycket händer i Bromma just nu. En ny flygplatsterminal ska byggas, nya Tvärbanesträckningen är snart klar och det finns planer på mer handel. – Bromma har ett fantastiskt läge, säger Håkan Rosander i Bromma Företagsgrupp.

Skriven av Therese Aronsson 2012-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I Bromma finns en stor blandning av företag. Håkan Rosander, verksamhetschef i Bromma Företagsgrupp, kallar det för en diversebutik av företag. Vid flygplatsen är det mycket handel, i Ulvsunda företagsområde finns det till exempel både tillverkningsindustri till eventföretag. Thomas Andersson, vice vd på Stockholm Business Region Development, ser fördelar med mixen.

– Man brukar säga att klusterbildningar är bra, men en blandning av företag kan också ge affärer mellan företagen, och det gör det här. Intrycket jag har fått är att företagen som finns i Bromma har funnits där länge och trivs, säger han.

Läget är styrkan


Artikelbild

BILLIGA HYROR. "Närheten till Stockholm ser vi som väldigt viktig.
Bild: Bromma företagsgrupp


Brommas styrka är läget. Det är lätt att ta sig in till city men även till andra delar av Stockholm. De flesta företagen är beroende av biltrafik, både för att skicka och ta emot leveranser, vilket gör att fungerande kommunikationer är väldigt viktigt. När Förbifart Stockholm står klar kommer dagens täta trafik i Bromma att minska, vilket blir positivt för framkomligheten. Den förlängda Tvärbanan kommer att underlätta resandet till och från området ytterligare när den tas i drift 2013. Tvärbanan ska gå genom företagsområdet och ha tre hållplatser där. Senare ska den byggas ut till Bromma Blocks, Bromma flygplats och Kista.

– Det är jättebra att det händer saker i Bromma, sådant brukar dra till sig företag, säger Thomas Andersson.

– Tvärbanan kommer att bli fantastiskt bra, både för boende och företag. Infrastrukturprojekt är nästan alltid en stor fördel för de områden som kan nyttja dem. Tvärbanan åt andra hållet blev en stor succé och den nya sträckan blir nog ännu bättre. En stor fördel med Bromma är naturligtvis också att det finns en flygplats som innebär att vi har gångavstånd till Europa, säger Håkan Rosander.
"Tvärbanan kommer att bli fantastiskt bra."
Han påpekar att det i Stockholm finns ett 25-tal liknande företagsområden. Flera av dem hotas av bostadsbyggande som tvingar företagen att flytta.

– Ulvsunda företagsområde är hotat av bostadsbyggandet. Då tvingas företagen ännu längre bort, vilket innebär att avstånden till både service och arbetsplatser ökar. Vi tycker att folk både ska kunna bo och arbeta i Bromma. Företagarna är viktiga för att få in skattepengar. Områden där industriområden har fått ge plats åt bostäder är till exempel Hammarby Sjöstad. Vi har nu fått ett företagarborgarråd som politiskt arbetar för vår sak, och det tycker vi är bra, säger han.

En blandstad


Thomas Andersson har en annan syn på utvecklingen.
Artikelbild


– Det är en avvägning som staden måste göra. Staden växer och ser över vettiga platser att bygga bostäder på, och delar av Ulvsunda industriområde lämpar sig bra. Men jag tror inte att det kommer att jaga bort företagen. En stor del av området ligger i inflygningsområdet och kommer på grund av buller aldrig kunna användas till bostäder. Genom att bygga bostäder och samtidigt utveckla industriområdet tror jag att det kan bli positivt för företagen. Det ger en annan rörelse i området och det blir en blandstad, vilket kommer att göra vissa delar trevligare.

– Blir det bostäder är vår tanke att bygga på fastigheterna på höjden för att det fortfarande ska kunna arbeta lika många människor i området. Men flygplanen begränsar möjligheten att bygga på höjden i hela området, säger Håkan Rosander.

I Ulvsunda, Mariehäll och flygplatsområdet finns i dag 1 000 företag. 110 av dem är med i Bromma Företagsgrupp.

Sök lediga lokaler i Bromma!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration