"Hejdlöst mycket pengar på väg in i fastighetsbranschen"

Optimism och framtidstro präglade Fastighetsmarknadsdagen som Lokalnytt arrangerade i Värmekyrkan, Louis de Geer, i Norrköping.

Skriven av Nicklas Tollesson 2016-04-07 | Event

Dela på linkedIn

Artikelbild

Fastighetsmarknadsdagen. Drygt 150 personer var på plats i Värmekyrkan på Louis de Geer i Norrköping när Lokalnytts event Fastighetsmarknadsdagen genomfördes.
Bild: Nicklas Tollesson


Drygt 150 personer, både lokala, regionala och nationella fastighets- och näringslivsaktörer, var på plats.

Ingemar Rindstig, chef för EY Real Estate i Sverige inledde med en global överblick kring fastighetsmarknaden och han menade att det kommer att pumpas in mängder av institutionellt kapital i branschen de närmaste åren.

– All ekonomisk teori säger att allokeringen bör ligga på 10–15 procent. I dag ligger världssnittet på 8–9 procent. Om snittet bara höjs till tio procent är det enormt mycket pengar som ska in i fastigheter. Höjs det till 15 procent är det hejdlöst mycket.

– Och detta tar tid. Titta på norska Oljefonden; efter fem år de uppe i en allokeringsnivå på tre procent. De ska i första skedet upp till fem, och det lutar åt att de höjer det till 15.
Artikelbild

Kontorsmarknaden. P-O Skoog, Roger Ekström, Johan Hoff och Cecilia Aldén diskuterade kontorsmarknaden.
Bild: Nicklas Tollesson


– Så under många år framöver kommer det globala pensionskapitalet att pumpa in pengar i fastighetsbranschen.

Den största "stjärnan" för dagen var annars fastighetsprofilen och miljardären Sven-Olof Johansson, som bland annat berättade om sitt livs bästa affär:

– Det var väl när vi köpte 24 procent av Saab Scania 1991, för 3,5 miljarder. Det egna kapitalet var bara fem miljoner. Efter två år sålde vi och gjorde en nettovinst på en dryg miljard, det blev ju en skaplig avkastning på det egna kapitalet …

Det här var dock under fastighetskrisen, då Sven-Olof Johansson som mest hade personlig borgen för skulder på nästan två miljarder, så hela Saab-miljarden gick tillbaka till bankerna.
Artikelbild

Osäker marknad. Fastpartners vd Sven-Olof Johansson menade att framtiden ter sig ganska osäker, med tanke på påverkan från USA.
Bild: Nicklas Tollesson


Sven-Olof Johansson fick också frågan hur han orkade kämpa sig igenom 90-talskrisen, och konstaterade krasst:

– Jag tyckte att alternativet, att ge upp, var sämre.

Han tycker att dagens marknad ser osäker ut, beroende på påverkan från USA – han pratade om en amerikansk likviditets-squeeze.

– Det har gjorts stora förluster på den amerikanska obligationsmarknaden, till följd av det fallande oljepriset. Det har lett till åtstramningar på kreditmarknaden för den amerikanska privatmarknaden, vilket leder till en minskning av den amerikanska bilförsäljningen, vilket är livsfarligt för USA.

– Det krävs ny likviditet och jag tror att Fed kommer att lansera ett nytt program med kvantitativa lättnader. Annars är risken att det blir en ny finanskris, sa Sven-Olof Johansson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration