"Nu är vi verkligen igång"

I Forsåkerområdet tillverkades papper mellan 1763 och 2006. Nu ska området bli blandstad, med en kapacitet för upp till tio procent av kommunens befolkning. Och redan i vår börjar man föra en dialog med företag om etablering i området.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Nyréns Arkitektkontor


Det händer saker på det 24 hektar stora området Forsåker, mellan Kvarnbyn och Mölndalsbro.

– Vi la in en ny växel för ungefär ett år sedan. Då började vi arbeta med strukturplanen, men har också lanserat en hemsida och jobbat med marknadsföring, säger Anders Ohlsson, vd på kommunala Mölndala fastighets AB.

Nyligen köpte de även en del av grannparken vid ­Villa Korndal för 16 miljoner kronor för att säkerställa att Forsåker kan kopplas ihop med innerstaden. Området de köpt är 12 000 kvadratmeter och ligger längs med Nämndemansgatan. Tanken är att Forsåker ska bli en länk mellan Kvarnbyn och innerstaden.

Sammanhållen kvartersstad


Förra året vann Nyréns Arkitektkontor i Stockholm upphandlingen om strukturplanen för området. De valdes ut bland 25 byråer från hela Norden. Arbetet med strukturplanen påbörjades i maj och är precis färdigt. Nästa steg är detaljplanen för de första 40 000–50 000 kvadratmeterna kontor, utmed tågspåren. En detaljplan som kommer att påbörjas under våren.

– Nu är vi verkligen igång, säger Anders Ohlsson.

Han beskriver det kommande området som en sammanhållen kvartersstad. Tät och blandad.

Upp emot 300 000 kvadratmeter ska bli bostäder och 100 000 (varav 30 000 i befintliga byggnader) kvadratmeter ska bli lokaler. Det rör sig om 3 000 bostäder och över tusen arbetsplatser samt skolor.

– Vi ska göra en ny stadsdel med plats för upp till nästan tio procent av kommunens befolkning, så det här innebär en stor förändring för Mölndal. Det blir en helt ny plats i staden och det kommer att finnas förutsättningar för liv och rörelse dygnet runt, sju dagar i veckan.

– Samtidigt är det med stor varsamhet och respekt som vi tar hand om området.
Artikelbild


Bild: Nyréns Arkitektkontor


Bland annat kommer man att ta fram ån, som i dag till större delar är kulverterad. Det finns även planer för en skola med plats för flera hundra grundskole­elever och ett antal parkmiljöer ska anläggas i området.

– Det kommer även att bli ett kulturmiljöstråk som sambinder Forsåker med Kvarnbyn. Om 20 år kommer man kanske tycka att Kvarnbyn börjar redan här.

I höstas startade rivningsarbetet på området. Av det befintliga ska cirka 150 000 kvadratmeter rivas och 30 000 sparas. Kvar blir pappersindustrins gamla hjärta av tegelfastigheter.

Rivningsarbetet beräknas ta omkring 1,5 år och volymen betong och tegel beräknas uppgå till 25 000 kubikmeter.

Byggstarten planeras sedan till 2018.

– Men redan i dag kan man se byggkranar i området, så delvis har byggstarten redan varit. Vi förbereder bevarandet av befintliga byggnader. Bland annat håller vi just nu på att bygga ett nytt tak på en av byggnaderna.

Het etableringsplats


Någon gång 2018–2019 kommer de första inflyttningarna att ske, både för företag och boende.

– Det här kommer tack vare sitt läge med närhet till kommunikationer att vara en av Göteborgsregionens hetaste etableringsplatser för kontor. Det kan jag säga utan att skämmas. Utvecklingen av Forsåker är ett av de större byggprojekten i Västsverige de närmaste tio åren och vi är redan nu redo att föra en dialog med intresserade företag om etablering. Möjligheten att etablera sig vid ett sånt här kommunikationskluster, som Mölndalsbro är, är rätt unik för den som inte måste vara i Göteborg.

Mölndala förbereder även området för att Götalandsbanan eventuellt kommer att gå genom Mölndal, med snabbtåg till Landvetter och Borås. Beslutet om Götalandsbanans streckning beräknas komma inom ett år.

– Forsåker byggs för att ge plats åt Götalandsbanan, men det är inte en förutsättning för att det ska bli en bra stadsdel, säger Anders Ohlsson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration