Det bästa av två världar

Han driver ett IT-företag, är styrelseledamot i Företagarna Sollentuna och Rotary samtidigt som han är engagerad i det lokala föreningslivet. Vi har träffat Kalle Wannberg som har bott och verkat i Sollentuna i 35 år och därmed kunnat se utvecklingen som skett i kommunen från första parkett.

Skriven av Eddie Ekberg 2010-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Sollentuna hamnar högt uppe när Svenskt Näringsliv rankar Sveriges näringslivsvänligaste kommuner, 2009 blev det en tredjeplats.
Bild: David Schmidt


Kalle Wannberg är uppvuxen i Sundsvall men flyttade tidigt till Stockholm där han jobbade på ett internationellt life science-företag. En stor del av jobbet gick ut på att resa runt i världen med företagets produkter. För att minimera restid letade han efter ett optimalt geografiskt läge att bo på i Stockholm. Valet föll på Sollentuna.

– Det var perfekt med närhet både till Arlanda, Bromma och in till city, säger Kalle Wannberg.

Dessutom hittade han och hans fru ett fint hus som båda trivdes med, med fyra minuters resväg till det egna företaget XNX Data och naturen inpå knuten.

Och nu har Kalle Wannberg bott och verkat i Sollentuna i 35 år. Eftersom han är styrelseledamot i Företagarna Sollentuna och Rotary, och starkt engagerad i föreningslivet, är han ett välkänt namn i kommunen. När han tänker på utvecklingen de senaste 35 åren är det förstås mycket som är annorlunda, men inte i bemärkelsen att det blivit sämre – tvärtom.

– Sollentuna har vuxit och förtätats enormt mycket under de här åren. När jag flyttade hit var det väldigt glest med mycket åkrar och obebyggd mark. Men den utveckling som skett har gjorts i samklang med naturen och utan att fördärva områdets karaktär.

Vilken är din bild av Sollentuna i dag?


– Jag tycker att det är en aktiv kommun med ett rikt närings- och föreningsliv och en fantastisk natur. Här frodas företagen, vi har cirka 5 000 registrerade företag i kommunen och av dem har 400 fler än tio anställda. Bara i området där jag bor har fler än hälften egna företag.

Varför finns det så många företag här tror du?


– Jag tror att man känner att här kan man utvecklas och göra bra affärer, att det är gynnsamt att driva företag här. En starkt bidragande orsak är också läget med närhet till både city, flygplatser och natur.
Artikelbild

Kalle Wannberg har bott i Sollentuna sedan 1974 och drivit företag i kommunen de senaste tolv åren. Han tycker att Sollentuna har det bästa av två världar, med såväl ett bra näringsliv som en fantastisk natur.
Bild: Eddie Ekberg


Du är ju både styrelsemedlem i Företagarna Sollentuna, och driver ett företag i Sollentuna – vilken är din bild som företagare av Sollentuna?


– Det är en kommun som verkligen engagerar sig för dem som driver företag här. Det finns också flera välutvecklade nätverk där man kan utbyta erfarenheter och få värdefulla tips. Handelskammaren ordnar till exempel intressanta seminarier varje månad.

Vad gör ni i Företagarna Sollentuna?


– Vi stödjer företagen på olika sätt. Vi ordnar pubkvällar, utbildningar och informerar via nyhetsbrev om olika angelägna ämnen.

Hur går det?


– Nu går det bra, vi har 325 företag som medlemmar. Företagarna har under några år jobbat mycket med den interna organisationen, och nu känns det som att det jobbet är i hamn. Så nu är det fullt fokus på det lokala arbetet.

Vilket är ert mål?


– Att ännu flera engagerar sig och att energin kanaliseras till att skapa mer medlemsnytta såsom medlemsförmåner i form av till exempel försäkringar och utbildning.

Sollentuna hamnade förra året trea i Svenskt Näringslivs ranking över kommuner med bäst näringslivsklimat. Varför är det så?


– Det beror på att politiker, företag och föreningsliv jobbar tillsammans i stället för att motarbeta varandra. Företag här upplever att politikerna är lyhörda och att det är smidigt med olika tillstånd och liknande.

Varför ska företag flytta till Sollentuna?


– Det är ett mycket bra geografiskt läge och om man dessutom bor här så får man nära till och från jobbet. Och bostadspriserna är relativt sett överkomliga. Sen finns det väldigt goda möjligheter att göra bra affärer här, delvis eftersom det finns så många företag i kommunen. Och för att det är nära till Stockholms city och de stora företagen. Det finns också gott om välutbildade människor här, vi har bra skolor och det finns vettiga sysselsättningsmöjligheter för ungdomar, inte minst med det nybyggda Ungdomens Hus. Sen så finns det utmärkta friluftsområden med till exempel Järvafältet alldeles i närheten. Sollentuna är det bästa av två världar, vi har tillgång till det bästa från storstaden och det bästa från naturen.

Kan du berätta lite om ditt företag XNX Data?


– Vi jobbar med spetsteknologi inom IT. Det handlar bland annat om taligenkänning, röststyrning och digitala pennor.

Utifrån ditt perspektiv; hur är det att jobba i Sollentuna?


– Jag tycker att det utan förbehåll är jättebra. Jag har drivit företag här sedan 1997 och innan dess hade jag företag inne i Stockholm och jag måste säga att det är en betydligt bättre atmosfär och stämning här.

Finns det något som inte är så bra, som kan bli bättre, i Sollentuna?


– Allt kan förstås bli bättre, men om man lyckas hålla den nivån man har nu och följa utvecklingen så ligger man bra till. Och då är det inte omöjligt att man om något år hamnar allra högst upp på listan över näringslivsvänliga kommuner.

Hur ser du på Sollentunas framtid?


– Jag tror att Sollentuna kommer att bli en ännu viktigare knutpunkt i Stockholmsområdet, inte minst när Förbifart Stockholm (se faktaruta) blir klar. Det kommer att göra Sollentuna ännu mer attraktivt att bo i och kommer också att locka ännu mer kvalificerad arbetskraft till kommunen. Det är en snabb och intressant utveckling som sker i Sollentuna.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration