Hantverk, metaller och broderier på möblerna - här är de hetaste trenderna från Milano

Från Milano sprids möbeltrenderna över världen. Tengboms Petra Skoglund ger oss här en rapport från världens största möbelmässa.<br /> – Allt kommer tillbaka, men i en annan form, konstaterar hon.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-06-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Mustiga kulörer, pudertoner och pasteller syntes det mycket av på årets möbelmässa i Milano.
Bild: Tengbom


Salone Internazionale del Mobile di Milano samlar varje år över 300 000 besökare. På 220 000 kvadratmeter utställningsyta trängs producenter från hela världen.

Tengbom skickar varje år en delegation till mässan. På årets mässa, som genomfördes i början av april, var sex personer från arkitektföretaget på plats.

Arkitekten Petra Skoglund är studiochef på Tengbom i Göteborg, och hon studerade trenderna för möbler i offentlig miljö.

Vad överraskade dig mest i år, trendmässigt?


– Trender kommer alltid successivt så om man jobbar med det här ser man när de växer fram, så jag blev väl inte jätteöverraskad över något. Men hantverkstrenden är påtaglig, omsorgen i detaljer är spännande att se. Det är mycket stickat, vävt, flätat och broderat på möblerna. En del quiltningar. Det är inte så mycket mönstrat, däremot använder man olika grovlekar och arbetar på det viset fram ett slags mönster, säger Petra Skoglund, som också presenterar en rad andra trender:

• Mustiga kulörer.

– Det är mycket pudertoner och pasteller, mustiga kulörer med svärta i. Och kraftiga accentkulörer, som cerise, rött och gult.

• Mer accessoarer.

– Det är inte längre så avskalat och tomt, utan mer accessoarer som gör att det blir mer ombonat, det känns mer "som hemma".

• Industriell känsla och nya metaller.

– Det finns en hel del möbler av fyrkantsrör, enkelt ihopsatta, likaså industriarmaturer. Många kommer ihåg kopparburkarna som mormor eller farmor hade på väggarna, jag kunde aldrig tänka mig att de skulle komma igen, men nu är de tillbaka, fast i en annan form, exempelvis kopparlyktor på borden. Användningen av metall har breddats, från krom och silver går man nu över till mässing, koppar och brons.

• Exklusiva och enkla material tillsammans.

– Vi såg flera exempel på att man blandar marmor, som traditionellt är ett väldigt exklusivt stenmaterial, med enkelt trä, det blir en helt ny känsla i detta. Överhuvudtaget används mycket stenmaterial.
Artikelbild

"Användningen av metaller har breddats, från silver och krom till mässing, koppar och brons", säger Petra Skoglund.
Bild: Tengbom


• Trendmaterial från byggnader i möbler.

– Vi har ett tag sett fasader klädda med streckmetall, exempelvis Minis och BMW:s byggnad i Mölndal. Nu ser vi det även på möbler, som perforerade pallar och bord. Träbyggnadstekniken är också någonting som utvecklas hela tiden när det gäller byggnader och har i och för sig alltid varit det när det gäller möbler, men vi ser återigen mycket trämöbler och nya behandlingar av till exempel bok. Det är samma sak här som med mormors kopparburkar – boken som användes mycket på 80-talet är tillbaka, men med nya bearbetningsmetoder, som ger boken en varmare och mer ombonad känsla.

• Snygga led-armaturer.
Artikelbild


Bild: Tengbom


– Nackdelen med de miljövänliga led-lamporna har varit att de har gett ett stickigt vitt ljus, nu har man kommit till rätta med färgtemperaturen och det finns en uppsjö av spännande armaturer att välja bland, det är verkligen glädjande!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration