"Vi måste ha mer liv och rörelse i city på kvällen"

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) drömmer om ett city där arbete, bostäder och service blandas upp. För att lyckas med det vill hon reglera i detaljplanerna. – Det blir en mer levande stadsmiljö och en trygghet när det rör sig mer människor, säger hon.

Skriven av Sofia Grymer 2013-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Regina Kevius
Bild: Daniel Olsén


Hennes förebilder för Stockholm city är Köpenhamn och Paris. Där har de lyckats bra med att skapa mysiga bottenvåningar med smårestauranger, småcaféer och småbutiker. Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M), fokuserar gärna på det lilla, och det lokala, när hon pratar om utvecklingen av Stockholm city.

– Det är viktigt att värna om detaljhandeln. Så fort en kedja kommer är det alltid de som frågar var de små, lokala butikerna är. Man är orolig för att de lokala handlarna inte ska klara av större etableringar som kommer i närheten, säger hon.

Regina Kevius tror dock att Stockholm klarar av rätt så mycket på grund av den stora befolkningstillväxten, men menar att det är viktigt att lyssna på människor och fråga dem vad de vill ha i sitt kvarter. Själv upplever hon att det är otroligt efterfrågat med caféer, kemtvätt och bagerier i bottenvåningen på sina bostadshus. När hon jobbade i byggbranschen, märkte hon att det fanns ett motstånd inom branschen mot att ha lokaler där.

– Jag grubblade mycket på varför och då visade det sig att byggföretagen är organiserade så att en del har hand om det kommersiella och en del har hand om bostäderna. När vi politiker då säger att vi vill ha lokaler i bottenvåningen måste de samarbeta mellan två olika bolag eller externa bolag för att få in hyresgäster i lokalerna och det innebär lite mer arbete.

Problemet vill hon komma åt genom att skriva in i detaljplaner att en del gator ska ha lokaler i bottenvåningen.

– Då blir det en reglering. Står det lokaler och service i detaljplanen kan man inte göra kontor eller bostäder.

Handlar också om uppmuntran


Men det handlar också om att uppmuntra alla som vill bygga bostäder att se på mervärdet.

– Gör ett avtal med de som driver gym, café, butik eller något som människor efterfrågar, så det finns på plats från början när människor flyttar in, tipsar hon.
Artikelbild

För att det ska bli mer caféer och småbutiker i Stockholm city vill Regina Kevius reglera det i detaljplanerna.
Bild: Sofia Grymer


En av framtidens stora utmaningar för city är att få in mer liv och rörelse, enligt Regina Kevius. Att ta reda på vilka områden människor upplever som otrygga och rusta upp där. Hon nämner Malmskillnadsgatan och Brunkebergs torg som intressanta projekt av den typen. Även upprustningen av Slussen menar hon är viktig.

– Det handlar helt enkelt om att få mer liv och rörelse och göra city mer trevligt och stadslivsmässigt kvällstid.

Hur ser förutsättningarna ut för att lyckas med de här visionerna för Stockholm city?


– Bra! Det finns en företagarförening som heter City i samverkan som har en hel del jättebra idéer som vi har bearbetat och diskuterat. Sen vet jag att många företagare trivs med att vara i Stockholm. Jag tror att Stockholm kan utvecklas riktigt bra men det gäller att göra det tillsammans med kommunen och lyssna på vad stockholmarna vill ha.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration