"Fortsatt hög efterfrågan"

Företagen har längre beslutsprocesser. Annars har inte den finansiella oron påverkat hyresmarknaden i Stockholm nämnvärt. Tvärtom väntas en fortsatt hög efterfrågan av lokaler. Den analysen gör Magnus Stenback, fastighetsvärderare på Forum Fastighetsekonomi.

Skriven av Therese Aronsson 2013-01-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka trender ser du på hyresmarknaden i Stockholm just nu?


– Fortsatt hög efterfrågan på moderna, klimat­smarta och effektiva lokaler. Låg vakansgrad innanför tullarna gör att de som söker lokaler har få alternativ. Under de kommande åren kommer en rad större hyresgäster att lämna sina nuvarande lokaler för nyproduktion, både från city- och förortslägen. Totalt kommer mer än 200 000 kvadratmeter kontor friställas i city. Det kommer dock ta några år innan dessa lokaler kommer ut på marknaden då de tomställda lokalerna blir projekt i många fall.

Hur har de finansiella oroligheterna i världen påverkat marknaden?


– Inte mycket, men företagen har längre beslutsprocesser för närvarande, vilket är en indikation på att de blivit försiktigare och hellre funderar en gång för mycket än en gång för lite innan ett beslut om nya lokaler eller en flytt fattas.

Hur ser du på utvecklingen i ett längre perspektiv?


– Om den starka expansionen och befolknings­ökningen i Stockholmsområdet fortsätter kan vi nog se en fortsatt hög efterfrågan. För att detta ska ske krävs ­högre takt i nyproduktion av bostäder och att infrastrukturen byggs ut i motsvarande takt.

Vad har du för råd till företag som söker lokaler i Stockholm just nu?


– Titta på de nya områdena som etableras. Där kan man dels hitta nyproducerade kontor som är effektiva, men ofta finns även ett äldre bestånd med något lägre hyror i dessa lägen som kan vara attraktiva då hela områdets attraktivitet, service och kommunikationer ofta förbättras i och med nyproduktionen.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration