Elastiskt spelföretag tror på A2

När det expansiva spelföretaget Play’n Go behövde nya lokaler för sitt huvudkontor i Växjö väcktes idén om ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Ett arbetssätt och miljö som rimmar väl med företaget som skapar underhållande onlinespel.

Skriven av Camilla Kempe 2012-08-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Play'n Go drömmer om att ha alkovsoffor i sitt nya kontor. Vy över Ogeborgs showroom visar hur fint det kan bli när Senab har levererat just alkovsoffan "Koja" från Blå Station.
Bild: Jason Strong


Det är en unik blandning av kreativa individer med stor erfarenhet från internet och spel­industrin som jobbar på Play’n Go. Redan 1997 kom de med sin första spellösning. I dag är de drygt 40 anställda och leder utvecklingen av spelprodukter för nätet och mobilen.

I dagarna lanserade företaget ytterligare två nya Casino­spel för mobilen. De har sedan tidigare 27 stycken i sin portfölj och stärker genom detta sin ställning på marknaden.

När företaget blev för trångbodda och började efter­söka en större lokal fick de kontakt med arkitekten Christian Kahlefeldt på Gestalt Arkitektur. Han introducerade dem då för konceptet A2 och förslaget att skapa en aktivitetsbaserad arbetsmiljö i det nya kontoret.

Lockar till glädje och skaparlust


– Play’n Go var precis en sådan arbetsplats som jag tyckte skulle passa för A2-idéerna. En arbetsplats där man har en kreativ, fri kultur och där man behöver locka till sig den bästa spetskompetensen inom sitt område genom att erbjuda en arbetsmiljö som lockar till glädje och skaparlust, säger Christian Kahlefeldt.

I dag sitter de flesta medarbetare i traditionella kontorsrum men nu vill man alltså skapa en arbetsmiljö där du själv ska kunna välja vilken miljö du vill jobba i beroende på vilken uppgift du har för dagen.

– Vi kände direkt när Christian berättade om A2 som koncept att det fanns ett nytänkande och ett sätt att se på inredning som tillåter spontanitet. Hela vår verksamhet bygger ju på att tänka nytt och ha koll på den senaste tekniken, säger Johan Törnqvist vd för Play’n Go.
Artikelbild

Företaget Nextport är ett företag vars arbetsmiljö är utformad som ett A2-kontor. Inredningen är utformad utifrån medarbetarnas olika aktiviteter. Lampan "Regatta" från Thomas Malmberg Design. Stolarna heter About a Chair från Hay.
Bild: Björn Lofterud


De nyrenoverade lokalerna ligger bara ett stenkast bort från de nuvarande och inflyttningen är beräknad att ske i januari 2013.

– Miljön på det nya kontoret kommer göra det lättare för oss att dela information med varandra. Vi blir mer rörliga och effektiva eftersom vi får större insyn och förståelse inför varandras uppgifter, säger Johan Törnqvist.

Blir effektivt


Det första de tänkte på när de fastnade för idén att skapa en aktivitetsbaserad arbetsmiljö var alltså inte att spara yta – de var ändå för trångbodda för att undvika en flytt – det var tanken på den flexibilitet och de kreativa miljöer som ett sådant arbetssätt för med sig som Johan gillade:

– Trots detta fick vi ändå en "bonusinsikt" när Senab bad oss att göra en analys över beläggningsgraden på kontoret. Då såg vi att vi sällan har mer än 50 procents beläggning. Det blir väldigt tydligt hur effektivt det kan bli med rätt miljö på en mindre yta utan att för den ­sakens skull känna att det blir för trångt, berättar han.

Nu har Play’n Go fått i uppdrag av Senab att via ett analysverktyg göra en djupgående analys av hur just deras företag arbetar och vilka fysiska miljöer de själva ser sig behöva i sitt nya kontor. En enkät har gått ut till alla anställda där man besvarar vilka behov man har när det gäller exempelvis eget arbete, platser för gemensamt arbete och möten.

– Vi kom fram till en del miljöer redan nu, exempelvis en loungemiljö och soffor med extra höga ryggstöd där man kan sitta lite mer avskilt om man behöver. Vi vill också ha in färger som gör att det känns energifullt, säger Johan Törnqvist.

När det gäller att få med sig personalen på banan ser han positivt på förändringen:

– Majoriteten av oss ser fram emot förändringen och tycker det känns intressant med ett nytt arbetssätt. Men det finns de som gärna vill ha kvar sin fasta plats trots att arbetsuppgifterna inte kräver detta. Då gäller det att föra en dialog med dem så de också känner sig trygga i förändringen och samtidigt skapa möjligheter i inredningen som gör att alla känner att det här blir riktigt bra!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration