Juridik: Utvidga verksamheten utan tillstånd?

FRÅGA: Jag hyr en lokal där jag sedan många år tillbaka har bedrivit en lunchrestaurang. I hyreskontraktet står det att lokalen hyrs ut för att användas till lunchrestaurang. Nu har jag planer på att utvidga verksamheten och öppna nattklubb på fredags- och lördagskvällar. Det är betydligt mer lönsamt. Jag har talat med min hyresvärd, som är tveksam till mina planer. Hon befarar att det blir högljutt och stökigt de kvällar nattklubben håller öppet. Hon påstår också att hon kan säga upp hyresavtalet om jag öppnar nattklubb. Lokalen ligger i bottenvåningen i ett hus med bostadslägenheter. Vad gäller, kan jag utvidga verksamheten även om min hyresvärd inte går med på det?

Skriven av Åse Sundström 2014-01-01 | Juridik

Dela på linkedIn

Artikelbild

Svar: Du får inte använda lokalen till något annat ändamål än det avsedda om du inte har tillstånd till det. Gör du det riskerar du att hyresvärden säger upp hyresavtalet. Hyresvärden kan till och med säga upp hyresavtalet i förtid, alltså utan att iaktta den uppsägningstid som följer av hyresavtalet. Därför är det viktigt att, precis som du har gjort, fråga hyresvärden om tillstånd innan du ändrar verksamheten. Om hyresvärden inte vill lämna tillstånd till att verksamheten ändras kan du i stället vända dig till hyresnämnden och begära tillstånd. Förutsättningar för att hyresnämnden ska lämna tillstånd är dels att hyresgästen har innehaft lokalen i två år, dels att hyresgästen har beaktansvärda skäl för en ändrad användning. Hyresvärden ska inte heller ha en befogad anledning att motsätta sig att verksamheten ändras.

Det framgår av din fråga att du har haft lokalen i mer än två år. Det betyder att du uppfyller det första kravet. Du menar vidare att din verksamhet skulle bli mer lönsam om du fick utvidga den. Det är ett sådant skäl som normalt anses vara beaktansvärt. Frågan är då om hyresvärden kan tänkas ha befogad anledning att motsätta sig att du utvidgar verksamheten och även bedriver nattklubb. Det är klart att det finns en risk för att de som bor i närheten kan bli störda av ljud från en nattklubb. De kan också vara så att det blir stökigt i området runt lokalen de kvällar som nattklubben håller öppet. Hyresnämnden får göra en avvägning mellan dina skäl för att utvidga verksamheten och hyres­värdens skäl för att motsätta sig det. Det är svårt att på förhand uttala hur en sådan avvägning skulle falla ut. Men hyresnämnden har en möjlighet att förena ett tillstånd med villkor. I ditt fall skulle det till exempel kunna vara att hyresnämnden bestämmer vilka öppettider som ska gälla eller att du ska ljudisolera i lokalen. Det skulle öka dina chanser att få tillstånd att utvidga verksamheten på det sätt du önskar.

Åse Sundström, chefsjurist på Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen AB


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration