Jörgen Mörnbäck samlar sina favoriter

Han har gett röst åt mängder av kändisar genom åren. I september samlar han ihop sina favoriter i en best of-föreställning på Lisebergsteatern i Göteborg. Möt rösternas man – Jörgen Mörnbäck.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-05-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

RÖSTERNAS MAN. Landets främste imitatör, Jörgen Mörnbäck, sätter i höst upp en ny föreställning på Lisebergsteatern i Göteborg.
Bild: 2 Entertain


Glenn Hysén, Per Oscarsson, Thomas Nordahl, Fredrik Lindström, Kim Källström. Listan på personer som Jörgen Mörnbäck har imiterat kan göras hur lång som helst. Till hösten kliver han åter upp på scenen för att sätta upp Best of Jörgen Mörnbäck – med full rösträtt.

– Jag har aldrig gjort någon best of tidigare så nu har jag samlat ihop dem som jag tycker är bäst. Men jag kan inte enbart köra mina gamla gubbar, utan det kommer att dyka upp lite nytt också. Bland annat Claes Eriksson. Som privatperson har han en lågmäld framtoning som är rolig att göra. Sen kommer jag även att göra Kalle Moraeus och några fler …

En best of – är det inte lite som att summera karriären och knyta ihop påsen? Du tänker väl inte sluta?

– Nej då, jag skulle kunna ha skrivit en helt ny show med nya figurer, men när det finns så många att plocka av så tyckte jag det kunde vara lämpligt nu. Den här ­typen av shower är ju egentligen ganska vanliga, Thomas Petterson har kört något liknande och Galenskaparna kör väldigt mycket best of, berättar han.

Jörgen Mörnbäck, som föddes på Hisingen i Göteborg, började sin karriär hos Bosse Parnevik i slutet av 70-talet och följde även med sin stora idol på turnéer under 80-­talet. I början av karriären dök han även upp hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern. Där har han satt upp en rad egna shower genom åren.

Favoritlag och rösttjuv


Senast han stod på scen med en egen show var för två år sedan med En rösttjuv med tendens att föröka sig. Sedan dess har han bland annat dykt upp på Falkenbergsrevyn och det har även blivit en del företagsjobb. Mycket tid läggs också i bilen mellan hemmet i Lerum, strax utanför Göteborg, och Borås för att se favoritlaget Elfsborg.
"Men jag kan inte enbart köra mina gamla gubbar, utan det kommer att dyka upp lite nytt också."
– Jag var på Borås Arena i går och såg Elfsborg vinna mot Mjällby med 3–1. Det har börjat riktigt bra i år. Jag jobbar också mycket nu med en föreläsning som jag ska ut på vägarna med framöver. Den handlar om ­panikångest, som jag själv hade som ung. Det är ­väldigt många som lider av det, betydligt fler än man tror.

Höstens föreställning, som Jörgen Mörnbäck har ­skrivit tillsammans med Anders Wällhed, kommer att äga rum mitt under valet, eller rättare sagt: före, under och efter valdagen. Chansen att det blir politikertätt på ­scenen kan nog betraktas som ganska stor.

– Jag har gjort Reinfeldt tidigare och även Björklund och det finns väl en risk att även Stefan Löfven dyker upp i höst. Men det kommer även att gå att köra ­showen till våren, så helt bunden till valet är inte den politiska delen i föreställningen.

Är du politiskt intresserad?

– Inte mer än gemene man, skulle jag säga. Vissa saker begriper jag mig inte på och andra saker kan jag konstatera att det där var bra gjort. Väldigt mellanmjölk med andra ord. Jag har mina åsikter, men inte åt något speciellt håll. Jag kan tycka att det här med privatiseringar av sjukvård inte är något vidare. Samtidigt måste givetvis jobb skapas, det går inte enbart att höja skatten.

Kanske turné även till våren


Tolv föreställningar är inbokade i höst med start den 5 september. Men möjligheten är stor att det även blir en turné till våren, även om inget är bokat än.
JAZZ OCH FAKTABÖCKER

- Namn: Jörgen Mörnbäck.
- Ålder: 58 i juni.
- Född: Brämaregården, Hisingen.
- Bor: Lerum.
- Familj: Nej.
- Fritidsaktivitet: Åka och titta på Elfsborg och även på Frölunda i hockey.
- Lyssnar på: Gammal jazz och swing.
- Läser: Mest faktaböcker. Till exempel om det kommer någon ny bok om retorik.

På Lisebergsteaterns scen kommer vi att få se Jörgen Mörnbäck porträttera kända personer med rösten, men också vid pianot.

De musikaliska imitationerna kommer han att bjuda på tillsammans med sitt husband, under ledning av ­kapellmästare Thomas Darelid.

Några kändisar som garanterat dyker upp, förutom tidigare nämnda, är Kjell Bergqvist, Fredrik Lindström, Lasse Kronér, Jonas Gardell, Johan Glans och Mikael Persbrandt. Frågan är vem han gillar bäst att imitera?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tycker det är väldigt många som är roliga att göra. Det är lite som att räkna upp mina komiska favoriter, det kan jag hålla på med hur länge som helst, men det är svårt att välja ut en. För många, många år sedan när jag började så imiterade jag Sten-Åke Cederhök och då hade jag nog honom som favorit. Sen var Per Oscarsson rolig att göra.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration