En stad med goda relationer
Borås är staden som präglas av handel, textilindustri, logistikföretag – och inte minst konst och kultur. – Kulturen påverkar verkligen staden och hjälper till med att levandegöra den, säger Lisa Statham, cityledare på Borås City.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-08-01 | Näringsliv
Cityledare Lisa Statham tycker att det är roligt att få vara med och påverka staden hon kommer från.
Bild: Maria Olsson Äärlaht
Lisa Statham är född strax utanför Borås, och tycker att det är roligt att få vara med och påverka staden hon kommer från. Hon var ifrån staden i 15 år och för fyra år sedan kom hon tillbaka – till en helt ny stad.
– När jag lämnade Borås kändes staden i behov av förändring. När jag kom tillbaka hade självkänslan stärkts och stora förändringar gjorts. Mycket hade byggts, som Borås Arena och Sandwalls plats, och det fanns många unika butiker, ett bra restaurangutbud och en vacker stadskärna, säger Lisa Statham.
Hon har arbetat som projektledare på Borås City i två år, men har just nu rollen som cityledare när Anna Liljenby, som egentligen har tjänsten, är på mammaledighet.
– Jag fick möjligheten att ta över hennes roll under ett år, och det är jättespännande att få ha en lite mer övergripande och strategisk roll, säger Lisa Statham.
Möjlighet till utveckling
Hon ser Borås som en väldigt framåt stad och vittnar om att det händer mycket i staden, och att möjligheterna till utveckling är många. Staden har ett rikt textilarv som man har lärt sig använda i dagens samhälle, med exempelvis Textilhögskolan, Textile Fashion Center och flera framgångsrika textilföretag i staden. En annan typ av företag som trivs i Borås är logistikföretag, närheten till Landvetter och Göteborg samt en sedan postorderns tid hög kunskap om just logistik är några av anledningarna till detta.
– Jag tror överlag att det är många entreprenörsföretag som dras till Borås. Vi har ju knalleandan, företagsandan finns i bygden från grunden, säger hon.
I staden finns även ett stort konstintresse, vilket Lisa Statham menar bidrar till att det blir en rolig plats att vistas på. Hon nämner No Limit, som är en street art-festival som startade i Borås förra året. Runt om i de centrala delarna av Borås finns både målningar och skulpturer, och konstverken varierar i form, färg och storlek.
– Det är någonting som får Borås att sticka ut. Kulturen påverkar verkligen staden och hjälper till med att levandegöra den, säger Lisa Statham.
Hon lyfter konsten som en viktig besöksanledning för staden – och något för boråsarna att vara stolta över.
– Vi som centrumbolag driver inte No Limit eller Skulpturbiennalen, men vi tar stor del av att det sker i stadskärnan. Det ger våra verksamheter en trevligare miljö att vara i och våra besökare en trevligare miljö att komma till, säger hon.
"En vilja att ta Borås framåt"
Hon menar också att det är oerhört positivt att både fastighetsägarna och staden vågar släppa in konsten i staden, i det offentliga rummet.
– Det tycker jag är ett väldigt bra exempel på hur kul man kan ha när man säger ja, säger Lisa Statham.
Generellt tycker Lisa Statham att det finns en god relation mellan kommun och näringsliv i staden.
– Det är väldigt öppet, det finns en vilja till samförstånd och en vilja att ta Borås framåt, säger hon.
Ett projekt som sker i staden som Lisa Statham vill lyfta är Pallashuset, där man för närvarande är i full gång med stora ombyggnationer (läs mer på sidan 40).
– Det ska bli butiker, restauranger och caféer, och även bostäder på taket, det är ett fantastiskt projekt som även kommer att öppna upp staden ännu mer mot Viskan, säger hon.
I och med ombyggnationen av Pallashuset ska H&M flytta från en lokal vid Stora Torget in i huset, vilket skapar en möjlighet för en ny aktör på platsen.
– Vi hoppas att det är många som vill dit, för det är inte ofta det blir större lokaler lediga så centralt, säger Lisa Statham.
Även Handelsbanken ska flytta från Stora Torget och lämnar efter sig en stor byggnad.
– Jag vet inte än vad som ska ske där, men det ska bli väldigt spännande att se vad man väljer att fylla det med. Förhoppningsvis skapas ännu en anledning till att besöka stadskärnan, säger Lisa Statham.
När det gäller framtiden vill man fortsätta med den utveckling man har, alltså en stadskärna som innehåller en blandning av handel, restauranger och andra servicenäringar tillsammans med kontor och inte minst bostäder. I Borås arbetar man med att förtäta stadskärnan, och målet är att man ska bli 5 000 fler boende där än när visionen sattes år 2012.
– Därför är det viktigt att man bygger nya lägenheter, som till exempel på Pallashusets tak, och att man tänker på de människor som ska bo i stadskärnan, så att det inte blir en stad som "stänger" när kontoren och affärerna gör det, säger Lisa Statham.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.