Störst på samhällsfastigheter

Hemsö är störst i Sverige på samhällsfastigheter – vård, skola, äldreboenden och rättsväsende. – Vi kännetecknas av långa hyresavtal, stabila hyresgäster och starka ägare, säger Joachim Hult, chef för region Väst på Hemsö.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-08-03 | Näringsliv


Artikelbild

Samhällsfastigheter. Hemsös senaste förvärv i Göteborg är det så kallade Energihuset i Kvillebäcken, med vårdcentral, apotek och tandläkare. "Det känns bra att vi är en del av utvecklingen av den här stadsdelen", säger Hemsös regionchef Joachim Hult.
Bild: Nicklas Tollesson


Lokalnytt träffar Joachim Hult vid Hemsös senaste förvärv i Göteborg, det så kallade Energihuset i den nya stadsdelen Kvillebäcken. Energihuset var den första byggnaden som stod klar i området som till största delen fortfarande är en byggarbetsplats.

– Det känns bra att vi är en del av utvecklingen av den här stadsdelen. Hela Kvillebäcken har ju väldigt höga ambitioner när det gäller miljö och hållbarhet och det är frågor som är mycket angelägna för oss. Vi fick nyligen den här fastigheten certifierad på nivå ­Silver enligt Miljöbyggnad, berättar Joachim Hult.

Ganska spritt bestånd


Energihuset – som ligger i det sydöstra hörnet av den nya stadsdelen, utefter Hjalmar Brantingsgatan – omfattar cirka 3 300 kvadratmeter och innehåller bland annat vårdcentralen Backa läkarhus, ett apotek och Folktandvården. Hemsö har en lokal, omfattande 300 kvadratmeter kvar att hyra ut – förhoppningen är att hitta ytterligare en stabil aktör med någon form av vårdrelaterad verksamhet.

– Hemsö har en del hyresgäster som inte tillhör våra "kärnverksamheter", men generellt söker vi hyresgäster inom vård, skola, äldreboende och rättsväsen. Eller verksamheter som är närbesläktade med dessa, säger Joachim Hult.

Han är chef för en region som omfattar hela Västra Götaland, delar av Halland och österut till Jönköping och Eksjö. Beståndet är ganska spritt – man äger fastig­heter i 35 kommuner i region Väst – precis som bolagets bestånd i stort. Hemsö äger fastigheter över hela Sverige och även i Finland och Tyskland.

– Vi finns på många orter och marknader och vi har ett stort utbyte regionerna emellan, vilket är mycket utvecklande.

Vilka är de största skillnaderna mellan att arbeta med era segment och exempelvis kontor?

– Den största skillnaden är att vi arbetar med mycket längre hyreskontrakt. Hyresgästernas verksamheter förändras och utvecklas ofta under kontraktstiden, och vi måste följa dem i deras utveckling. Vi arbetar nära hyresgästen och är lyhörda för deras behov. Exempelvis har många vårdcentraler anpassats och moderniserats sedan det fria vårdvalet infördes för några år sedan.

Det har varit mycket debatt om privata vård- och skolföretag på senare tid, inte minst i samband med valet. Hur har detta påverkat efterfrågan inom de här segmenten?

– Vi känner inte av någon minskad efterfrågan, och tror inte heller att den kommer att påverkas. Det kommer alltid att finnas behov av skol- och vårdplatser.

Var har ni lediga lokaler i Göteborg i dag?

– Vi har inga jättevakanser i Göteborg, det är några vårdlokaler, bland annat en på Krokslätts torg, intill vårdcentralen.

Hur ser ni på Göteborg som fastighetsmarknad?

– Vi vill växa i Göteborg och i kranskommunerna kring staden. Det är en expansiv region och vi vill vara en del i utvecklingen. Nu är vi en del av Kvillebäcken och tror att vi även exempelvis kan vara med och utveckla Frihamnen och de andra utvecklingsområdena.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration