Joel Lundqvist – tvilling och publikfavorit

Han är tvillingbrorsan och fansens favorit i Scandinavium. Med två VM-guld för Tre Kronor och två SM-guld för Frölunda Indians hör Joel Lundqvist till en av våra främsta hockeyspelare. Och några tankar på att varva ner finns inte för 32-åringen. – Jag tror jag har tre, fyra år till på den här nivån, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-09-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

TROGEN FRÖLUNDA. Joel Lundqvist har varit Frölunda trogen sedan 1999, förutom tre år i USA och en kort sejour i Mölndal. Till våren går hans kontrakt ut, återstår att se vad som händer då. "I Sverige finns bara Frö­lunda", säger han själv.
Bild: Tommy Holl


A-lagets träningspass har nyligen avslutats i Frölunda Campus, vid Slottsskogen i Göteborg. En efter en dyker spelarna upp i anläggningens lunchrestaurang. Joel Lundqvist kommer knallandes med lunchbrickan, nickar på några lagkamrater vid ett bord och drar ett skämt med några andra. Han slår sig ner och börjar plocka i sig från den välfyllda tallriken. Dagens pass i Frölundaborg, som hockeyladan är mer känd som, var lagom hård, berättar han. Som vanligt en samling på morgonen, med genomgång av tidigare match och förberedande snack inför kommande, sen en omgång på gymmet och därefter ut på isen.
Artikelbild

TVILLING. Joels tvillingbrorsa Henrik Lund­qvist är storstjärna i New York Rangers, så numera ses de inte lika ofta. Kommunicerar gör de oftast visa sms och telefon samt att Henrik varje sommar besöker Göteborg.
Bild: Tommy Holl


– Det känns ganska bra i kroppen, även om det är förkylningstider och man måste vara noga med sömn och att ta hand om kroppen, säger han och slänger i sig två Panodil och en Alvedon.

– Det är som sagt förkylningstider och jag kände mig lite hängig i dag så jag skulle ta de här, förklarar spelaren som förra året av C More utnämndes till Fansens Favorit.

Det har gått bra för Frölunda så här långt in på säsongen. Laget leder SHL och för forwarden Joel Lundqvist, som har gjort över 600 matcher i den grön-röd-vita tröjan, har det också gått hyggligt.

– Vi leder och kan inte vara missnöjda. Vi har inte gjort så många mål, men det ser ändå bra ut. Det gäller även för mig, jag borde kanske gjort några fler. Målsättningen är att vara med i toppen. Vi har åkt ut ganska många gånger i kvarten de senaste åren, men vi vill mer, säger han och påpekar att löpsedlarna på väggen i restaurangen – från 2003 och 2005 då Frölunda vann SM-guld senast – börjar bli lite gamla.

Alltid varit favoritlag


Joel Lundqvist och tvillingbrorsan tillika målvaktsstjärnan i New York Rangers, Henrik Lundqvist, växte upp i Åre där man spelade tillsammans i Järpens IF. Därefter följde Rögle BK innan tvillingarna hamnade i Göteborg och Frölunda 1999. Joel har varit Frölunda trogen, förutom tre år i Iowa Stars och Dallas Stars i NHL och AHL mellan 2006 och 2009 samt en kort sejour i Mölndal Hockey.
"Frölunda har alltid varit mitt favoritlag och jag är fortfarande väldigt stolt över att spela för klubben."
– Frölunda har alltid varit mitt favoritlag och jag är fortfarande väldigt stolt över att spela för klubben. Nu går mitt kontrakt ut i vår, då blir jag 33. Vad som händer då får vi se. I Sverige finns bara Frölunda för mig, men det måste vara ömsesidigt. Men jag tycker fort­farande det är jätteroligt och jag hoppas att jag har tre, fyra år kvar på den här nivån.

Vad betyder Henrik för dig och hur har er relation förändrats genom åren?
– Han är min tvillingbror och betyder väldigt mycket. Fram tills vi var 15, 16 år gjorde vi allt tillsammans. Under uppväxten var det perfekt att alltid ha sin bästa polare med sig.

– Sen kommer livet in i olika faser. Nu ses vi bara ett par månader på sommaren då han kommer hit med sin familj. Annars blir det en del sms-meddelanden och telefonsamtal. Men vi vet var vi har varandra, trots att vi inte ses eller hörs lika ofta.

När var du senast i New York?

– Jag var i New York för tre år sedan. Det var första gången jag satt på läktaren och tittade på honom där. Det var en häftig känsla. Tidigare har jag bara mött ­honom när jag spelade för Dallas.

Du är 32 år och har en fysiskt krävande spelstil, inte sällan framför kassen. Hur länge är det möjligt att spela på den här nivån i både Frölunda och Tre Kronor?

– Det gäller att komma bra förberedd till säsongen. De senaste tre åren har jag spelat VM, vilket har inneburit att jag har börjat i juni och laget i april. Det har inneburit att jag har fått lägga lite mer kraft på träningen under somrarna än lagkamraterna. Det är viktigt att bibehålla kraften och styrkan hela säsongen.
Artikelbild

Har du börjat fundera på vad du ska göra efter karriären?

– Det finns många tankar, men just att hitta den glöden och passionen som man har för hockeyn är svårt. Närmast till hands ligger väl något inom hockeyn, men det är ju ganska begränsat med jobb där. Jag tror inte man ska växla över i skallen för tidigt heller.

Vad gör du när du inte spelar hockey?

– När jag åker härifrån i dag gör jag kanske något ärende i stan innan jag åker hem till Hönö och hämtar barnen på dagis. Jag är ju borta från hemmet en hel del stötvis så det gäller att ta vara på tiden att umgås med familjen. Familjebiten är det som styr mycket förutom hockeyn.

– Sen har jag hus och det betyder att det alltid finns något att göra, med trädgården eller i garaget, till exempel. Och jag tycker det är roligt att greja lite ­hemma. Jag har till exempel målat om ett rum i källaren nu som ska bli ett hockeyrum till lillgrabben.

Mäns hälsa i fokus


Under november månad medverkar Joel och spelare från Frölunda i Movember, vars syfte är att uppmärksamma mäns hälsa i allmänhet och i synnerhet dem som drabbas av prostata- och testikelcancer. Detta ­genom att odla mustasch under hela månaden.

– Jag tror det är bra att sätta fokus på en sådan viktig sak. Det är en vanligt förekommande sjukdom som vi kan hjälpa till att uppmärksamma och samla in lite
pengar till.

Fakta: Joel Lundqvist


  • Ålder: 32
  • Familj: Fru och två barn i åldrarna tre och sex år
  • Bor: På Hönö i Göteborgs skärgård
  • Bil: En Volvo V40 och en XC60
  • Läser: "En deckare som jag inte kommer ihåg vad den heter. Vi har ett bibliotek i omklädningsrummet där jag brukar låna böcker när vi reser."
  • Förebilder: "På plan har jag alltid haft Peter Forsberg. Utanför planen säger jag pappa, som alltid har varit ödmjuk och stöttande. Ingen press utan stöttning i första hand."


Sök lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration