Miriam Bryant har koll på läget periodvis

Miriam Bryant har på bara ett par år utvecklats till en internationell popstjärna. Just nu är hon aktuell med egen turné och en julshow tillsammans med andra svenska artister. – Det har gått undan och jag har enbart koll på läget i perioder, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-10-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

FULL FART. För Miriam Bryant är det fullt fart. sedan debutsingeln 2012 har framgångarna staplats på varandra, såväl nationellt som internationellt.
Bild: Emma Svensson


Det har gått fort för Miriam Bryant från Utby i Göteborg. Debutsingeln Finders Keepers släpptes i mars 2012. En debut som direkt seglade upp på topp 100-listan i Tyskland och som följdes av en slutsåld klubbturné i Tyskland. I början av 2013 släpptes debutalbumet Raised in Rain och med singeln Push Play sålde hon dubbel platina i Sverige, blev flitigt spelad i P3 och även nominerad till P3 Guld som årets nykomling. När Lokalnytt får tag på 23-åringen är hon mellan två luncher på Kungsgatan i Stockholm. Träningspasset har nyligen klarats av och hon berättar att hon stortrivs i huvudstaden.

– Jag trivs så fantastiskt bra i Alvik dit jag flyttat. Det känns som att det finns lite mer att bita i här. Göteborg känns nu som ett gammalt ex som man alltid kommer att älska, men som man inte pallar med just nu. Stockholm är helt klart den nya flörten, säger hon i språnget på Kungsgatan.
"Göteborg känns nu som ett gammalt ex som man alltid kommer att älska"
Det händer mycket för dig, har du kontroll på läget?

– Definitivt inte, säger hon med att skratt. I perioder kanske. Det beror lite på var man befinner sig. Här hemma har jag bra koll på läget. Men jag kom nyligen hem från USA, där känns allt lite övermäktigt och desto svårare att kontrollera. Det är mycket nypa-sig-i-armen-känsla när jag befinner mig i USA.

Receptet för att hålla fötterna på jorden tror hon är att återvända hem och behålla kontakten med vännerna och familjen. Att inte glömma att titta i back­spegeln med jämna mellanrum.

– Man får nog tänka att det kan ta slut i morgon och man får vara glad för det lilla.

I början av oktober släpptes hennes senaste alster; minialbumet I am a dragon, med låten Dragon som har växt till en stor hit. Nyligen kunde vi till exempel höra henne sjunga låten i SVT:s Skavlan. Men även USA har fått sin beskärda del av Miriam Bryant. I våras kom hon till exempel hem från den senaste vändan som innebar låtskrivande, spelningar och möten med branschfolk. Hon uppträdde på MTV Movie Awards där hon tillsammans med Zedd gjorde hitten Find you från soundtracket till filmen Divergent. På hemmaplan körade hon i somras bakom Kent på deras klubbturné och även på Eskilstunabandets större endagarsfestivaler på Ullevi i Göteborg och Gärdet i Stockholm.

Miriam Bryant


Ålder: 23 år.
Familj: Mamma, pappa och tre syskon.
Aktuell: Med egen turné och Julgalan (tillsammans med bland annat Ebbot, Timbuktu, Petra Marklund) som bland annat dyker upp i Göteborg, Stockholm, Malmö.
Fritid: Tränar mycket, framför allt löpning och styrketräning. Umgås med kompisar. Dricker alkohol och äter råbiff och sushi.
Förebild: "Lady Gaga, hon är härlig, en kameleont. Sia är också bra. Och Håkan Hellström har jag alltid haft som stor idol."
Läser: Harry Potter på finska.
Favoritfilm: "Harry Potter är bra."
Låt som jag önskar jag själv hade skrivit: "Chandelier med Sia. Det är en extremt bra låt."

Miriam Bryant växte upp i stadsdelen Utby i östra Göteborg tillsammans med föräldrarna och hennes tre syskon. Hon beskriver det som en ganska normal uppväxt där hon liksom så många andra jämnåriga tampades med självförtroendet, sorg och skörhet.

– Det var härligt. Man lyssnade på musik och grottade ner sig i sorgen. Det är jobbigt att vara liten. Men fint också.

Miriam Bryant har en yngre bror som är 17 år och två äldre systrar på 25 och 33 år. Båda systrarna jobbar med musik; den äldre som sångcoach och den yngre som musikalartist. Pappan är från England och jobbar som bagare och mamman är lärare från Finland.

– De är inte musiker, men musikaliska. Mamma tvingade till exempel in oss barn i en finsk barnkör och pappa har en stor LP-samling som han gärna spelar.

Hur vill du utvecklas som artist?

– Jag försöker att inte tänka. På det sättet tror jag man utvecklas bäst. Att bara göra sin grej och följa impulser, utan att analysera för mycket.

Just nu turnerar hon runt om i landet med sitt eget material, där hon själv står för texterna. Musiken skriver hon tillsammans med producenten, låtskrivaren och barndomsvännen Victor Rådström. Men hon är även aktuell med Julgalan, där bland annat Ebbot, Timbuktu, Petra Marklund och Magnus Uggla medverkar.

– Det blir en turnerande julgala där publiken får se oss artister göra saker som vi normalt sett inte brukar göra. Det blir mycket jullåtar och dans, avslöjar hon.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration