Tomas von Brömssen sätter upp sin sista revy

Tomas von Brömssen är tillbaka med en ny revy. Dock antyder titeln ganska tydligt att det blir den sista som den folkkäre skådespelaren sätter upp. –Ja, det låter lite ödesmättat och det kanske faktiskt blir den sista. Men helt säkert är det inte, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-01-26 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

SISTA REVYN. Tomas von Brömssen sätter upp Tomas sista revy i slutet av januari på Lisebergs- teatern i Göteborg. Om det blir hans sista.
Bild: Mats Bäcker


Just nu är Tomas von Brömssen mitt uppe i repetitionerna av föreställningen Tomas sista revy som har premiär på Lisebergsteatern i slutet av januari. Han berättar att det nu handlar om att banka in text. Att plugga, plugga, plugga som han uttrycker det.
Artikelbild

Tomas von Brömssen.
Bild: Mats Bäcker


För 25 år sedan satte han upp sin första revy på Lise­bergs­teatern. Sedan dess har revymakandet rullat på samtidigt som film- och teaterrollerna har avlöst varandra. Men ändå, den sista revyn?

– Man får tänka på att det tar ett år att sätta upp en revy. Och efter att ha varit "normalskådespelare" i ett par år nu så har jag känt suget av att göra revy igen. Men man vet aldrig om det där suget hinner komma en gång till. Sen är det alltid bra att tänka att en föreställning blir den sista, då gör man sitt yttersta, menar han.

Fängslade svenska folket


Tomas von Brömssen slog igenom stort med Albert och Herbert 1976. Tillsammans med Sten-Åke Cederhök lyckades han få i stort sett varenda svensk att bänka sig framför tv-rutan för att följa de båda skrothandlarna på Skolgatan 15 i Haga i Göteborg. Bo Hermansson regisserade samtliga avsnitt och samarbetet har sedan dess fortsatt. Bland annat med Hotelliggaren, I hetaste laget och La cage aux. Till Tomas sista revy har Tomas samlat sitt favoritteam, där regissören och parhästen Bo Hermansson givetvis ingår.

– Att få jobba med Tomas igen är en ynnest. Vi har ingen startsträcka när vi ses och just det underlättar enormt mycket i den kreativa processen, berättar Bo Hermansson.

Livsresan summeras


I Tomas sista revy får publiken möta de kända ­figurer som brukar dyka upp när Tomas von Brömssen intar Lise­bergsteatern. Det blir Kyparn, Stintan och Clownen, för att nämna några. Enligt mannen bakom figurerna blir det en summering av hans livsresa tillsammans med dessa märkliga personligheter.
Artikelbild

HEBBE LELLE. Tomas von Brömssen slog igenom stort 1976 i Albert och Herbert tillsammans med Sten-Åke Cederhök, Bo Hermansson regisserade samtliga avsnitt. Sedan dess har han medverkat i mängder av teateruppsättningar och filmer samt även satt upp flera revyer.
Bild: Mats Bäcker


– Jag sätter figurerna i lite nya sammanhang i den här föreställningen. Och det är inte omöjligt att det blir några nya som dyker upp. Men man ska inte berätta för mycket, revy bygger på att överraska publiken. De ska få en aha-upplevelse. En teaterpjäs däremot kan man berätta om, säger han.

Senast Tomas von Brömssen stod på scen var i våras som professor Higgins i pjäsen Pygmalion på Stads­teatern i Göteborg. Rollen som den excentriske Higgins skiljer sig ganska kraftigt från att spela revy på Lisebergsteatern.

– Det har gått lite tid nu sen den pjäsen så den har jag hunnit lämna bakom mig. Man blir ganska bra på det som skådespelare, att byta spår. Det finns i kroppen, liksom. Men att få jobba med revy nu och att få stå öga mot öga med publiken, det har jag verkligen saknat.

Med på scen förutom Tomas kommer Rudy Addo, Malin Stenbäck samt Sven-Eric Dahlbergs orkester att finnas. Revyn kommer att spelas under hela våren och intresset är stort, så stort att man har fått fylla på med extraföreställningar.

– Det är ju jätteroligt, jag blir varm om hjärtat. Man har ju ingen riktig koll på hur intressant man egentligen är.

En annan intressant göteborgare är Håkan Hellström som under några konserter har bjudit upp Tomas von Brömssen på scenen. Dels på Slottsskogsvallen och på Skansen 2013, men kanske framför allt vid sommarens rekordspelning på Ullevi då Tomas von Brömssen spelade klarinett på låten En midsommarnattsdröm.

Några fler samarbeten på gång?

"Musiken går direkt till hjärtat, till skillnad från texter som tar en sväng till hjärnan först."
– Nej, ingen nytt på gång. Håkan har inte ringt, säger han och skrattar. Det där känns bara som bonus­grejer, jag är glad över att ha fått uppleva det. Framför allt spelningen på Ullevi som trots att det var närmare 70 000 i publiken så var det så oerhört avspänt på scenen. Alla musiker tyckte bara det var skoj, det fanns inga nerver. Håkan har den för­mågan att sprida glädje och lugn omkring sig. Han har något helt unikt. Lägg därtill hans låtar och bandet.

Hur viktig är musiken för dig?

– Den blir viktigare och viktigare. Och det beror nog på att musiken går direkt till hjärtat, till skillnad från texter som tar en sväng till hjärnan först. Det gäller att kombinera dessa på ett bra sätt.

Några planer efter din sista revy?

– Vi får se, går föreställningen bra så kommer vi ­kanske att köra på ett tag. Men jag har medvetet inte bokat ­något annat för att kunna fokusera helt på ­revyn.

SJU BRÖDER – EN FAVORIT

- Namn: Tomas von Brömssen.
- Ålder: 71.
- Bor: Göteborg.
- Aktuell: Med Tomas sista revy som har premiär 29 januari på Lisebergsteatern.
- Favoritfilm: "Jag köpte en film på nätet om clownen Grock som uppträdde på 30- och 40-talet. Det är kanske ingen film på det sättet, men den var oerhört bra."
- Favoritteateruppsättning: "Sju bröder av Alexis Kivi. Jag såg den på 70-talet på Stadsteatern i Göteborg och det var en sådan fantastisk upplevelse. Skådespelarna såg inte ut som skådespelare och uppsättningen var väldigt fysisk och kraftfull. Lysande helt enkelt."Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration