Backa-Ringön – för hela Göteborg

Företagarföreningen i Backa-Ringön planerar att byta namn – och bli en förening för hela Göteborg. – Ja… Till att börja med, skrattar Bengt-Erik Andréasson, ordförande i föreningen.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-01-26 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

ÄLVNÄRA. Bengt-Erik Andréassons Rodlin AB har sin anläggning precis nere
vid Göta älv. "Här är riktigt fint på sommaren", säger han
Bild: Nicklas Tollesson


Han ser Backa-Ringön som ett naturligt centrum för en förening för hela Göteborg.

– Det går snabbt att ta sig till våra möten från alla håll – ett par minuter och man är ute på motor­vägen. Oavsett om du åker kollektivt eller tar egen bil, och oavsett var i Göteborg du kommer från, så går det snabbt att ta sig hit.

Bengt-Erik Andréasson – till vardags vd för Rodlin AB som framför allt satsar på tillverkning av kundanpassade plastpåsar, främst brödpåsar – har varit engagerad i Backa-Ringöns företagarförening i 15 år, de senaste två åren som ordförande.

Föreningens främsta syfte är att få företagarna i området att göra fler affärer med varandra.

– Vi har medlemmar från väldigt många olika branscher. Det finns väldigt många affärer att göra internt i Backa-Ringön, säger han och exemplifierar med det egna företaget. Vi har ett färgtillverkningsben och säljer färg till många medlemmar. Vi samarbetar med en medlem i upparbetning av vårt avfall, det finns ett flertal speditörer i området som vi anlitar, liksom elektriker och alla möjliga olika tjänsteföretag.

Drabbas hårt av trängselskatten


Bengt-Erik Andréasson ser läget och den höga tillgängligheten som områdets största fördelar. Trängselskatten är dock en företeelse som han tycker drabbar Backa för hårt.

– Det finns folk som har flyttat till Backa för att de arbetar här. Sedan får de betala trängselavgift när de åker till jobbet på fem minuter – för att de passerar motorvägen. Vi har haft ledande politiker här som har sett det orimliga i detta, och som lovade att rätta till det. Vi kan konstatera att ingenting har hänt än, mer än att de har svikit sina löften.
"I början var många positiva till trängselavgiften, framför allt tjänsteföretag med många kundbesök"
– I början var många positiva till trängselavgiften, framför allt tjänsteföretag med många kundbesök. De hann med fler besök under dagen eftersom det var mindre trafik på gatorna inne i centrum, men den ­effekten har ju avtagit nu.

Ökar tillgängligheten


Bygget av Marieholmsförbindelsen kommer att avskärma Ringön från Backa under byggperioden, men på sikt ser Andréasson bara positivt på den nya förbindelsen.

– Den kommer att betyda väldigt mycket, inte minst för alla speditionsföretag som finns här. Den redan goda tillgängligheten ökar ännu mer.

Förutom att arbeta för fler affärer gör företagarföre­ningen en insats för den fysiska miljön i området.

– Det är mycket lättare att hitta här nu jämfört med för några år sedan. Exportgatan är till exempel svår att hitta på, eftersom sidogatorna har samma adress. Men det har skyltats upp en hel del på senare tid, och nya informationstavlor har satts upp. Tidigare var det hopplöst att hitta för chaufförer som inte var från Göte­borg. De irrade omkring så att det blev stopp ute på vägen. Vi har också varit med och snyggat upp utefter älven, områden som tidigare har använts som avstjälpningsplatser har blivit riktigt fina strandpromenader.

Vill växa


Föreningen har i dag cirka 150 medlemmar, men ambitionen är att växa.

– Genom ett namnbyte tar vi bort de geografiska begränsningarna, alla ska kunna vara med och hitta bättre affärsmöjligheter. Sedan är det inte klart med det nya namnet. Vi har lämnat in ansökan om namnändring och hoppas att de godkänner den, säger Bengt-Erik Andréasson.

Hitta lediga lokaler i Backa och på Ringön!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Europas fräckaste hotellbar finns på Lindholmen i Göteborg Europas fräckaste hotellbar finns på Lindholmen i Göteborg Tre nya fyller upp Perukmakaren i centrala Göteborg Tre nya fyller upp Perukmakaren i centrala Göteborg Många nya företag till Platzer i centrala Göteborg Många nya företag till Platzer i centrala Göteborg Stor förtätning på Södra Älvstranden Stor förtätning på Södra Älvstranden Så här kan Göteborgs nya Region City se ut Så här kan Göteborgs nya Region City se ut Handlingskraft i Innerstaden Göteborg Handlingskraft i Innerstaden Göteborg