CBRE tror på fortsatt stigande hyror i Göteborg

Ökande hyror under flera år, men framöver kommer stora centrala ytor att tomställas. Christian Örtengren, fastighetsvärderare på CBRE, ger här sin syn på hyresmarknaden i Göteborg.

Skriven av Christian Örtengren 2014-05-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Göteborgs kontorsmarknad har under senare år genomgått relativt stora hyresförändringar. Vid en historisk jämförelse så har till exempel centrum fått en etablerad hyresnivå som ligger cirka 20 procent över de nivåer som gällde för fem år sedan. Även i områden utanför centrum har marknadshyrorna stigit till följd av nyproduktion.

Det finns en hög efterfrågan på att etablera sig i framförallt centrum och till följd av det till antalet få ­lediga lokalerna pressas hyrorna uppåt.
Stigande hyror till följd av nyproduktion
Yteffektiva och större lokaler har länge varit en brist i centrala lägen och det är just detta som lett till nyproduktion i områden utanför centrum där byggrätterna återfinns. De framgångsrika uthyrningarna i dessa områden vittnar om att fördelarna med yteffektiva och moderna ­lokaler väger upp eventuell avsaknad av ett mer centralt läge.

Inom ett par år kommer det att frigöras ett antal större lokaler i centrala lägen. PWC lämnar cirka 6 000 kvadratmeter i Läppstiftet på Lilla Bommen och Sweco lämnar cirka 11 500 kvadratmeter i samma område. Till detta kan läggas lediga lokaler i Tennet, Gullbergsvass, om 3 400 kvadratmeter och Sjöbefälsskolan om 3 000 kvadratmeter i området Inom Vallgraven. Anledningen till att centrum har tappat flertalet hyresgäster till ytterområden är just på grund av avsaknad av större, ändamålsenliga och yteffektiva lokaler. Investeringar i tidigare nämnda lokaler kanske därför kan stärka centrums konkurrenskraft gentemot kommande nyproduktion i ytterområden.
Artikelbild

Christian Örtengren, CBRE.
Bild: Niclas Liedberg.


Under 2015–2016 fortsätter marknaden att leverera nyproducerade kontorslokaler, Skanska vid Gamla ­Ullevi om 8 000 kvadratmeter och Centur (Peab och Balder) med Lyckholms Fabriker om 19 000 kvadrat­meter är två exempel på kommande nya ytor. Spännande blir att se vilka flyttströmmar detta leder till och vilka fastighetsägare som är framgångsrika på att attrahera hyresgäster till just sina lokaler.

CBRE:s bedömning är att hyrorna kommer att fortsätta att tuffa på uppåt ett tag till. Inte ens finanskrisen 2008 klarade att rubba den robusta kontorsmarknaden i Göteborg. Det är ytterst begränsat med byggrätter i centrum och det är därför sannolikt att områden strax utanför centrum fortsätter att vara framgångsrika i att attrahera hyresgäster till nyproduktion. Ett kraftigt ökat nyproduktionsflöde är det som skulle kunna få hyres­tillväxten att dämpa sig men några sådana volymer ser vi inte i våra prognoser.

Om vi vänder blickarna mot Gårda och ser vad den generella hyreshöjning Gröna Skrapan samt Ullevi­gatan 17–19 innebar för sitt närområde vore det väldigt intressant att se vilka effekter en nyproduktion på till exempel Södra Älvstranden, Rosenlund eller Gamle­staden skulle medföra.

Nyproduktion, kan påpekas, går hand i hand med att fortsättningsvis stärka Göteborgs kontorsmarknad och näringsliv genom att kunna erbjuda attraktiva och ändamålsenliga lokaler till företag som redan är etablerade i Göteborg eller för den delen önskar att etablera sig i regionen.

Hitta lokaler att hyra i Göteborg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Baldacci till Svarta Diamanten i Högsbo Baldacci till Svarta Diamanten i Högsbo Första hyresgästen i Prologis nya byggnad i Arendal klar Första hyresgästen i Prologis nya byggnad i Arendal klar Handlingskraft i Innerstaden Göteborg Handlingskraft i Innerstaden Göteborg "Högsbo-Sisjön är ett väldigt lättillgängligt område" "Högsbo-Sisjön är ett väldigt lättillgängligt område" Backa-Ringön – för hela Göteborg Backa-Ringön – för hela Göteborg Topphyror på 3 500 kronor per kvadratmeter Topphyror på 3 500 kronor per kvadratmeter