Vill öka transparensen mellan företagen i Högsbo-Sisjön

Lars Holst, som har en bakgrund inom mötesindustrin, vill arbeta för att företagen i Högsbo-Sisjön ska göra mer affärer – med varandra.<br /> – Jag vill göra företagen i området mer transparenta, säger den nye kanslichefen i Högsbo-Sisjö företagarförening.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-12-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Lars Holst började på sin nya post i augusti i år då han efterträdde Per-Axel "Pax" Andrén, som i många år hade drivit företagarfrågorna i Högsbo-Sisjön.

– Jag halkade in lite grann på ett bananskal. Jag var här på Arkipelagen i ett annat ärende, när Arkipelagens Daniel Carlsson kom med ett nytt nummer av tidningen Högsbo-Sisjönytt. Där var en annons om tjänsten. När jag tittade lite närmare på vad de sökte, en senior person med entreprenöriellt tänkande, som har drivit företag, är självgående och har ett stort nätverk, tänkte jag att "det där är ju jag" och plötsligt var jag rekryterad, skrattar Lars Holst, som närmast kom från Bisnode som arbetar med marknadsinformation.
Artikelbild

Lars Holst tillträdde som ny kanslichef i Högsbo-Sisjö företagarförening i augusti 2014.
Bild: Nicklas Tollesson


– På Bisnode arbetade jag med kunskap om näringslivet. Det var därför naturligt för mig att inleda mitt ­arbete här med att göra en analys om vad för slags före­tag det egentligen finns på området i dag. Jag ­menar att man måste göra en bra nulägesanalys för att kunna gå vidare och förbättra, säger Lars Holst.

Analysen visar att det i dag finns 1 500 arbetsställen med cirka 25 000 anställda i området.

Liten del detaljhandel


I Högsbo-Sisjön, som förr var ett renodlat industriområde, är i dag bara nio procent av företagen tillverkande industriföretag. Den största andelen (25 procent) sysslar med partihandel, nio procent är detaljhandlare.

– Att andelen detaljhandel fortfarande är så liten förvånar en del, detaljhandeln syns ju väldigt mycket och ger många arbetstillfällen. Det som förvånade mig mest var att hela 17 procent av företagen hamnar inom ramen "juridik, redovisning och konsulttjänster". Det finns alltså oerhört många små konsultföretag här.

Tidigare har Lars Holst arbetat med mässor i nästan 25 år, och från sin bakgrund i mässindustrin kommer viljan att utveckla möten mellan företag, som ska leda till nya affärer.

Söka i området


– Jag vill att företagen ska bli mer transparenta, gente­mot oss i föreningen och gentemot andra företag här. Jag vill att om ett företag behöver en viss tjänst ska de kunna söka efter den tjänsten bland företagen i området. Varför åka till Hisingen om tjänsten finns runt hörnet? Jag vet inte hur det ska gå till rent praktiskt, men vi arbetar på att ta fram någon form av internetbaserad lösning. Kanske en sökbar databas där alla företag i området presenterar sig för varandra, som ett slags virtuell mässa.
"Självklart ska vi också fortsätta med Sisjöminglet"
– Självklart ska vi också fortsätta med Sisjöminglet, frukostmötena och de andra mötesplatserna som finns här sedan tidigare.

Lars Holst vill också utveckla föreningens hemsida – det arbetas på en ny som ska presenteras inom kort – och tidningen Högsbo-SisjöNytt.

– Jag vill också att föreningen ska fungera som en presstjänst för företagen här. Vi ska kunna hjälpa dem att få ut releaser, vilket också genererar nyheter till ­sajten och till tidningen.

Hur ser din vision av området om tio år ut?

– Om tio år finns det betydligt fler bostäder här. Det finns i dag gott om mark som är lämplig för bostäder, men den kommunala planeringen går ganska trögt. Vi har ett bättre utvecklat samarbete med Mölndal, så att området kan växa över kommungränsen.

– Jag tror och hoppas att området fortfarande är ­diversifierat. I dag finns över 200 branscher representerade här, vilket jag tror är en stor fördel för området.

Hitta lediga lokaler i Högsbo-Sisjön!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Nya hyresgäster i Femmanhuset Nya hyresgäster i Femmanhuset CBRE tror på fortsatt stigande hyror i Göteborg CBRE tror på fortsatt stigande hyror i Göteborg Så här kan Göteborgs nya Region City se ut Så här kan Göteborgs nya Region City se ut Logistikhuvudstaden Göteborg Logistikhuvudstaden Göteborg Med spårvagn under kontoret i Mölndal Med spårvagn under kontoret i Mölndal Varför finns det så få vakanser? Varför finns det så få vakanser?