Återvinning i fokus på AMF Fastigheters nya kontor

När AMF Fastigheter flyttade till nya lokaler var det återanvändning och hållbarhet som fick stå i fokus. – Vi ville testa om det gick att skapa ett bra kontor utan att riva ut allt gammalt och det passade in i vår strävan att ha en hög miljöprofil, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Skriven av Sofia Grymer 2013-09-27 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Teaterinspiration. Välkommen in i foajén. Inspirationen till inredningen är hämtad från teaterns och mångfaldens värld.
Bild: Sofia Grymer


När dörrarna öppnas till det nya kontoret på Regeringsgatan 29 välkomnas man in i foajén – inte receptionen. Du anmäler dig och får en teaterbiljett som välkomnar dig till Stora Scenen. Allt är del av teaterkonceptet.

– Inspirationen till inredningen är hämtad från teaterns och mångfaldens värld. Vi tycker att det är viktigt att visa att det går att skapa ett lustfyllt kontor som känns fräscht och till en förhållandevis billig peng, säger Eva Kasberg, som är informationsansvarig på AMF Fastigheter.

Ombonad och trendig känsla


Vi går en rundvandring i de nya lokalerna där fastig­hetsbolaget har suttit sedan den 3 juni i år. Det är en ombonad känsla som möter en med varma färger, gröna växter, tyger och stämningsskapande lampor. Det finns gott om mötesrum i olika storlekar, alla med sin egen karaktär.

– Tanken är att det ska vara olika atmosfärer och scenografier i varje rum, säger Eva Kasberg.
Artikelbild

Lunchmatch. Mitt i kontoret står ett pingisbord redo för medarbetarna att ta en match.
Bild: Sofia Grymer


Det enda som har köpts nytt är AV-utrustningen. Annars är all inredning antingen second hand eller från andrahandssortering. Toaletterna har tagits över i befintligt skick, likaså vitvarorna i köken. Och i stället för att bygga om och riva väggar har man anpassat sig efter den tidigare hyresgästens lösningar. Men känslan är trendig och exklusiv.

– Alla som kommer hit tycker att det är häftigt och förundras över att man kan göra såhär, säger Eva Kasberg.

Och glädjen över de nya lokalerna internt är påtaglig. Vd Mats Hederos är sprudlande stolt och berättar att han till och med kände ett visst motstånd att ta den efterlängtade semestern när den väl kom, eftersom han trivs så bra på det nya kontoret. Men han är noga med att framhålla det inte är tack vare ledningen resultatet har blivit så bra, all heder ska gå till de anställda som suttit i projektgruppen ledd av uthyrningschef Niclas Österberg, tillsammans med arkitekten Linda Fredén och creative director Linda Tufvasson på arkitektbyrån Codesign.

Klimatfrågor högt på agendan


– De har gjort ett fantastiskt jobb och vi märker att personalen stormtrivs, säger han.
Artikelbild

Anpassade lösningar. All inredning är antingen second hand eller från andrahandssortering. Vitvarorna i köken har tagits över i befintligt skick. Man har anpassat sig efter den tidigare hyresgästens lösningar.
Bild: Sofia Grymer


Anledningen till flytten är att AMF Fastigheter har växt från 30 till 80 anställda på bara några år och inte fick plats i sina gamla lokaler, och då väcktes tanken om att göra något annorlunda.

– I fastighetsbranschen vill man ofta riva ut all befintlig inredning när en ny hyresgäst ska flytta in i lokalerna och ibland känns det stopp och hallå. De senaste åren har vi jobbat mer och mer med klimatfrågor och haft det högt på agendan. Det här är ett sätt att visa att vi lever som vi lär och sätta hållbarheten i fokus, säger Eva Kasberg.

Hur har skillnaden blivit kostnadsmässigt?

– Genom att jobba med befintliga lokallösningar och återanvända material har byggkostnaden blivit betydligt lägre än för ett helt nytt kontor, i detta fall cirka en tredjedel av priset. Och genom att köpa begagnade möbler, mattor med mera har självklart inredningskostnaden också blivit betydligt lägre, säger uthyrningschef Niclas Österberg.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration