Glöm inte bort rekreationsytorna

Ett bra kontor har framför allt en bra arbetsmiljö för personalen – men man får inte glömma bort rekreationsmiljöerna. – Det måste vara en bra balans, säger Jonas Almén på Akvarie-Leasing.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-09-20 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Akvarie-Leasing arbetar, som namnet antyder, med att hyra ut akvarium till arbetsplatser, såväl i näringslivet som i den offentliga sektorn. I sin roll som marknadschef har Jonas Almén sett åtskilliga exempel på arbetsplatser med en genomtänkt strategi kring rekreationsytorna och andra arbetsplatser där de knappt existerar överhuvudtaget.

Viktigt kunna ta paus


– I dagsläget är det viktigare än någonsin att det finns bra ytor där man kan ta en paus från arbetet i lugn och ro. Jag såg en rapport häromdagen som visade att till och med 25-åringar bränner ut sig i dag.
Artikelbild

Avslappnande. Kaffeknappen i Stockholm har satsat på en stor loungedel, där man kan fika eller bara ta en paus från arbetet.
Bild: Akvarie-Leasing


– Stress och press på jobbet är inget farligt, så länge det rör sig om en begränsad tid. Men att ständigt vara stressad på jobbet är verkligen ohälsosamt och kan leda till utbrändhet och långvariga sjukskrivningar. Att inreda kontoret så att det finns utrymme för återhämtning är ett bra sätt att undvika detta, och det leder också till att företaget uppfattas som modernt och framsynt.

Han exemplifierar med Kaffeknappens huvudkontor i Stockholm.

– Deras kontor är indelat i två delar, dels ett kontorslandskap och dels en större loungedel som är det första man kommer in i när man kommer till kontoret. Här finns reception, konferensrum, samtalsrum, kök, kaffemaskin, matbord och flera soffgrupper där man kan fika eller bara sitta och ta det lugnt. Vårt akvarium är inbyggt i väggen som fungerar som en avskiljare mellan en soffgrupp och matplatsen. Hela loungedelen är avslappnande och i delar av loungen är miljön ännu lugnare, säger Jonas Almén.

Gärna mjuka mattor


Hur skapar man då en lugn och avslappande miljö på kontoret? Jonas Almén menar givetvis att ett akvarium är en självklar del i det hela. Akvariets avstressande effekt på människan är väl känd. Men han pekar också på flera andra element som är av vikt för att skapa en lugn och avslappnad miljö.

– Mjuka färger och former är viktigt, att det bryter av mot det övriga kontoret. Gärna mjuka mattor, en genomtänkt ljussättning, lite bakgrundsmusik. Gröna växter är också bra, det leder till mer liv.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration