Äntligen öppnar Atollen

I mitten av november smygöppnar Atollen, då parkeringshuset, en restaurang och två butiker slår upp portarna. Lokalnytt fick en rundvandring på byggarbetsplatsen där Jönköpings största stadsutvecklingsprojekt i modern tid växer fram.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-07 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Nya Lantmätargränd. I och med atollen öppnas det nya tydliga stråk i nordsydlig riktning genom östra centrum.
Bild: Nicklas Tollesson


Tankarna på att utveckla området har funnits ända sedan stadsbyggnadsvisionen presenterades i slutet av 1990-talet.

GE Capital Real Estate arbetade med projektet i flera år på 2000-talet, men misslyckades, vilket ledde till att projektet år 2009 togs över av de nuvarande, lokala, byggherrarna.

– Folk har väntat länge på det här och äntligen är det dags för de första öppningarna. Det är häftigt, säger Carina Lundeholm, informationsansvarig för projektet.

Den 15 november öppnas det stora parkeringshuset med 400 platser. Samtidigt öppnas en Burger King-restaurang, en Telia-butik och en livsstilsbutik med kläder och inredning, ett nytt koncept som den lokala handelsprofilen Madeleine Bobin Lindqvist står bakom.

När Lokalnytt hälsar på i mitten av oktober är det fortfarande en hel del kvar att göra innan verksam­heterna kan dra igång. Parkeringshuset är den del som ser mest färdig ut. Från insidan av p-huset märker man att Tengbomarkitekten Gunilla Gustafssons jättelika konstverk på den östra gaveln faktiskt släpper igenom en hel del ljus. Genom att leka med olika hålstorlekar i aluminiumplåten har en vacker bild av gamla "Iöneki­öping" på 1600-talet skapats. Bilden – en kopia av arkitekten och ämbetsmannen Erik Dahlberghs Jönköpingsplansch från hans storslagna planschverk Suecia antiqua et hodiema – täcker hela gaveln.

Det översta parkeringsdäcket finns på taket och erbjuder en fin utsikt över Vättern och Jönköping.

Det är i kvarteret med parkeringshuset som de första verksamheterna öppnar. Jönköpings kommun äger parkeringsdelen och Corallen de resterande delarna.
Artikelbild

Ljust. Konstverket på parkeringshusets östra vägg släpper igenom en hel del ljus.
Bild: Nicklas Tollesson


Inflyttning i december


Här kommer också vårdcentralen Wetterhälsan att öppna i vår, och Corallens ambition är att en livs­medels­butik ska öppna i bottenplanet till sommaren, det pågår förhandlingar med olika aktörer. Det finns också 15 mindre lägenheter i kvarteret, mestadels ­tvåor, med första inflyttning i december.

Inflyttningarna i kvarteret Asken, som ligger närmast Bauers Brygga, inleds strax före årsskiftet.

– Eftersom byggnationen av det tredje kvarteret, ­Algen, är i full gång, är det bättre att vänta med inflyttningarna i Asken. Det är svårt att bedriva verksamhet när det byggs precis intill, säger Carina Lundeholm.

Kvarteret Asken ägs av Fastighets AB Eric Ekblad, och här är det bostadshyresgästerna som är först in.

Sammanlagt byggs 52 hyreslägenheter. Ett intressant inslag är den mysiga innergården som byggs på plan 2.

Team Sportia kommer att öppna en butik i kvarteret under våren, liksom apoteket Kronan och ett antal caféer och restauranger. En aktör som är klar är Honey­comb, ett yoghurtkoncept från Stockholm som nu alltså satsar också i Jönköping.
Artikelbild

Vårdcentral. I dag är det en stökig byggarbetsplats. Till våren öppnar Wetterhälsan en vårdcentral i de här lokalerna.
Bild: Nicklas Tollesson


Nya stråk


Kvarteret Algen är det sista som byggs, det färdigställs 2015. Här bygger HSB Göta 42 bostadsrätter medan ­Corallen står för kvarterets kommersiella lokaler.

Utefter Munksjön kommer det att bli ett attraktivt restaurangstråk och det är redan nu klart att ishockeyprofilen David Petrasek kommer att vara delägare i en av restaurangerna, tillsammans med krog- och ­restaurangprofilen Anders Boberg och Björn Melin, före detta lagkamrat med Petrasek i HV 71.

I och med Atollen skapas helt nya stråk i Jönköping, som traditionellt har varit en stad där man flanerat i öst-västlig riktning.

– Det har varit en smal stad på så sätt. I och med att vi nu förlänger både Lantmätargränd och Borgmästargränd skapas längre tydliga naturliga stråk i nord-sydlig riktning, säger Carina Lundeholm.

Unik stadsdel


När hela Atollen är färdigställt har det skapats en unik stadsdel, där allt du behöver ska finnas.

– Vissa har missuppfattat det här och trott att det är en galleria, men det är tre levande citykvarter. Här kan du bo, arbeta, äta lunch och middag, gå till vårdcentralen och apoteket. Här kan du köpa dina kläder och förhoppningsvis också livsmedel. Egentligen ska du aldrig behöva lämna området, skrattar Carina Lundeholm.

Det finns fortfarande lediga lokaler kvar i projektet.

– Jag kan inte säga riktigt hur mycket som är kvar att hyra ut. Fastighetsägarna strävar i första hand efter att få en bra mix, så att området blir så attraktivt som möjligt. Det pågår ett ständigt pusslande med att få ihop ytorna.

Hela Atollenprojektet är färdigställt år 2015.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration