"Kista är Sveriges tillväxtmotor"

Kista Science City jobbar för att Kista ska bli en levande stadskärna med kreativa mötesplatser. Och de är på god väg. – De närmaste åren händer jättemycket här, säger Niclas Grahn på Kista Science City AB.

Skriven av Sofia Grymer 2013-11-03 | Näringsliv


Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


Organisationen Kista Science City AB, KSC AB, ser sig själva som kittet mellan de olika aktörerna i Kista Science City. De arrangerar möten, evenemang och rundabordet-samtal bland annat och ser till att skapa synergier i området.
Artikelbild

Ekosystem. "Här finns en möjlighet att få en plats i ett ekosystem för tillväxt som inte finns på så många andra platser", säger Niclas Grahn, kommunikationsansvarig för KSC AB.
Bild: Sofia Grymer


– Det händer mycket här just för att vi sitter grannar med varandra och bildar nätverk, och vi är klistret som inte finns mellan aktörerna annars, säger Niclas Grahn, kommunikationsansvarig för KSC AB.

Jobbar utifrån fyra spår


Den första visionsplanen för Kista Science City skrevs år 2000 och gällde till och med 2010. Den fokuserade på att Kista inte bara ska vara en plats att bo på utan även en plats för arbete, service, god kollektivtrafik och skola – en stad med stadens alla beståndsdelar. I dag arbetar KSC AB för att förverkliga den visionen samtidigt som de har uppdaterat och förnyat den fram till och med 2020. De jobbar utifrån fyra spår – att skapa en levande stadsmiljö där människor trivs, att det ska finnas en god infrastruktur, ett dynamiskt näringsliv och fokus på utbildning och forskning.

– Näringslivet ökar mer i Kista än det gör någon annanstans i Sverige, det går bra och det är unikt. Även på studentsidan går det bra. Vi lägger också mycket fokus på att lägga service och rekreation här för att skapa en levande stadsmiljö. Och där har det hänt jättemycket, säger Niclas Grahn.

De närmsta åren blir fortsatt händelserika i Kista, berättar Niclas Grahn. Dels kommer Atrium Ljungbergs projekt Nod att stå klart nästa år.

– Det kommer att bli en kreativ plats med mycket öppna ytor som kommer att komplettera bilden av Kista. Dessutom flyttar KTH in i Electumhuset som just nu genomgår en stor renovering. Huset fyller 25 år nästa år och det ska bli väldigt spännande att se. Vid årsskiftet 2014/2015 invigs Kista torn som kommer att torna upp sig redan nästa år, vilket också är en jättespännande och viktig utveckling.

Niclas Grahn nämner också Vasakronans projekt Kista Terrass och Klöverns Kista Gardens, ombyggnaden av E 18 och Kymlingelänken som ska vara klar nästa år och den nya tvärspårvägen som viktiga projekt de närmaste åren.

– Spårvägen kommer att tillföra en jätteviktig länk dels från västerort till Kista och dels mellan Kista och Bromma eftersom de flesta affärsresor görs från Bromma flyplats.
Artikelbild

Skapar synergier. Organisationen Kista Science City AB, KSC AB, ser sig själva som kittet mellan de olika aktörerna i Kista Science City. De arrangerar möten, evenemang och rundabordetsamtal bland annat och ser till att skapa synergier i området.
Bild: Sofia Grymer


Vilka är fördelarna med att etablera sitt företag i Kista?

– Här finns en möjlighet att få en plats i ett ekosystem för tillväxt som inte finns på så många andra platser. Kista är Sveriges tillväxtmotor och här finns många kontaktytor och mötesplatser för företag.

Kista är ett känt kluster för informations- och kommunikationsföretag, vilka andra företag tjänar på att etablera sig här?

– Det finns större anledning för andra företag än IT-företag att flytta hit. IT är inget för sig själv utan betyder bara något i förhållande till andra saker i samhället. Så oavsett om du jobbar med sportartiklar eller hissproduktion sitter du nära den kompetensen här i Kista. I dag pratar man om "internet of everything", att alla prylar är uppkopplade och utvecklingen går åt det hållet. Men det finns också en stark finansiell sektor här och en uppsjö av serviceföretag.

Vad kan bli bättre i Kista?

– Det behövs ännu fler öppna mötesplatser för att man enklare ska kunna träffa andra likasinnade. Dessutom behövs fler aktiviteter på kvällar och helger, samt fler restauranger. Det är något som efterfrågas och som vi arbetar på att få till.

Vad finns det för fördomar om Kista?

– Att det ligger långt bort när det bara tar 17 minuter med tunnelbanan från Centralen. Det tar lika lång tid att ta sig mellan Söder och Vasastan. En annan fördom är att Kista är grått och inte så spännande. Det stämmer inte, det händer väldigt mycket här, bland annat tack vare Kistamässan och gallerian.

Vad är Kista för plats om tio år?

– Då är det nog en plats som folk har en positiv inställning till och en plats man vill besöka och studera i. Det arrangeras många öppna aktiviteter, festivaler och evenemang. Restauranger och konstytor lockar folk hit och infrastrukturen har utvecklats ytterligare.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration